Salı günü, pilotun bir teması pozitif çıktı ve Tayvan'ın 253 günlük ‘vakasız’ seri sona erdi. O zamandan beri bazı halka açık Noel etkinlikleri askıya alındı ve hükümet, insanların Yılbaşı Gecesi boyunca evde kalmaları gerektiğini önerdi. Toplamda, Tayvan yalnızca 777 enfeksiyon ve yedi ölüm kaydetti.

REKOR CEZA YEDİ

Pilotun koronavirüse Aralık ayının başlarında yakalandığı düşünülüyor ancak asemptomatik olduğu için test edilmedi. Virüsü taşıdığından habersiz, uçmaya devam etti ve bildirildiğine göre ABD'den Tayvan'a giden bir uçuşta öksürüyordu ve 20 Aralık'ta pozitif çıktı. Yetkililer adama, temaslarını ve faaliyetlerini yetkililere düzgün bir şekilde bildirmediği için 300 bin Tayvan doları, yani neredeyse 100 bin lira para cezası verildi. 

İŞTEN DE KOVULDU

Havayolu ise, pilotun kokpite maske takmaması da dahil olmak üzere operasyonel ilkeleri ihlal ettiği için kovulduğunu söyledi. Kadın dışında, Japonya'dan bir pilot ve Tayvan'dan olmak üzere iki meslektaşına bulaştığı düşünülüyor. Ne yetkililer ne de havayolu pilotun adını vermedi, ancak havayolu şirketi yaptığı açıklamada "bir çalışanın davranışı herkesin salgın önleme çabalarını baltaladı" ve "şirketin itibarına ve imajına ciddi zarar verdi" dedi.

PİLOTUN UĞRADIĞI YERLER ADIM ADIM İZLENDİ

Yeni vakanın ardından yetkililer, havayolları için corona virüs güvenlik gereksinimlerini sertleştirmeyi düşünüyor. Sağlık yetkilileri, enfekte kadınla teması olan yaklaşık 170 kişinin izini sürdüler ve bunlar ya evde karantina altında ya da semptomlar açısından izleniyorlar. Pilot ve kadının ziyaret ettiği dükkanlar dezenfekte edildi ve mağazayı ziyaret eden herkesten test yaptırmaları istendi. Kadının çalıştığı şirket spor salonunu, kafesini ve kantinini kapattı, çalışanların masasında yemek yemesini yasakladı ve ziyaretçilerin tesislerine girmesini yasakladı.

(BBC) Çeviri: İsmail Cömert