AK Partili belediye yine şaşırtmadı! Seçim gecesi 100 milyonluk çek kesmişler AK Partili belediye yine şaşırtmadı! Seçim gecesi 100 milyonluk çek kesmişler

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının 2014 ve 2015 yıllarında Taksim'de yapılmasının engellenmesini, burada kolluk görevlilerinin orantısız güç kullanması ve soruşturmanın etkili olmaması nedeniyle "toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ile kötü muamele yasağının ihlal edildiği" iddiası ile 2016 yılında Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.

OY ÇOKLUĞU İLE AYKIRI KARARA

KESK'in başvurusunu değerlendiren Yüksek Mahkeme'nin kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Taksim’deki kutlamanın engellenmesi, ‘Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına’ oy çokluğuyla aykırı bulundu. Yüksek Mahkeme, ‘kötü muamele yasağının ihlal edildiği’ başvurusunu ise 'açıkça dayanaktan yoksun olduğu’ gerekçesiyle reddetti.

Kararda şu ifadelere de yer verildi:

"Sonuç olarak 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak isteyen başvurucuların gösteri ve yürüyüş hakkına yönelik olarak zor kullanılmak suretiyle dağıtılması şeklindeki müdahalenin zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşıladığı ve demokratik bir toplumda gerekli olduğu ilgili ve yeterli gerekçelerle ortaya konulmamıştır. "
"Açıklanan gerekçelerle Anayasanın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği sonucuna varılmıştır. "

18 BİN LİRA TAZMİNAT ÖDENECEK

AYM başvuruculara 18 bin lira tazminat ödenmesini karar verdi.