CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiğinden bu yana enerji faturalarının sürekli arttığına dikkat çekti. 2022 yılı içinde enerji faturalarının nedereyse 3 kat arttığını, vatandaşın faturalarını ödeyemez duruma geldiğini belirten Akın, enerji enflasyonuna karşı alınan önemleri Meclis gündemine taşıdı.

CHP'den maden faciası hakkında rapor: Ahmet Akın detayları paylaştı
Ahmet Akın

'ENERJİ MALİYETLERİNİN GERİLEMESİ BEKLENMEKTEDİR'

Akın, vatandaşların enerji enflasyonuna karşı korunması için 2022’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir çalışma olup olmadığını sordu. Bakan Nureddin Nebati’nin imzasıyla iki ay önce Akın’a verilen yanıtta, “Önümüzdeki süreçte yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı arttıkça enflasyon içerisindeki payının azalması ve enerji maliyetlerinin gerilemesi beklenmektedir” denildi. 

'ENERJİ ENFLASYONUNDA BİRİNCİ ÜLKE OLDUK'

“İktidar kendi beceriksizliğini bütün dünyada enerji fiyatları katlandı bahanesiyle gizlemeye çalıştı” diyen Akın, şunları kaydetti:

“Geçen yıl Avrupa bölgesinde enerji enflasyonunda birinci ülke olduk. 2022’de yapılan fahiş zamların tamamı hâlâ yürürlükte ve vatandaşlarımız çok değil bir yıl öncesine göre neredeyse 3’e katlanan faturaları hala ödemek zorunda bırakılıyor. Bakan Nebati önümüzdeki dönemde enerji maliyetlerinin düşmesinin beklendiğini ifade etmişti. Fahiş zamları yaparken bahane ettikleri Avrupa’daki doğalgaz fiyatları son 7 ayda tam yüzde 90 oranında geriledi. Daha önce megavatı 360 Avro olan Avrupa piyasasında fiyatı belirleyen TTF borsasındaki doğalgaz fiyatı şu an 42 Avro durumunda. Başka bir deyişle maliyetlerin rekor oranda düşmesine karşın Türkiye’de geçen yıl 3’e katlanan enerji faturaları tek bir kuruş bile inmedi. Avrupa fiyatları yüzde 90 düşerken, tarifelerde indirim yapmadan destek veriyoruz demek vatandaşla alay etmektir.”