Yazısında Türk Medeni Kanunu'nun 129. maddesini hatırlatan Pehlivan, evlat edinen ile evlatlığın evlenmesinin yasakladığını vurgulayarak geçmişte evlat edindiği kızıyla evlenen Refik Erduran'ın hikayesini anlattı. 

DİYANETE TMK'Yİ HATIRLATTI 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ailesini kaybeden çocuklara ilişkin açıklamasında 'Evlatlık edinilen çocuğa nikah düşer!' söylemini eleştirerek Türk Medeni Kanunu'nda 'Evlat edinen ile evlatlığın evlenmesi yasaktır' diye konuştu. 

Pehlivan olaya ilişkin yazısında şu şöyle konuştu: 

Evlatla evliliğe iptal kararı
Ömrümüzün bir bölümü Diyanet İşleri Başkanlığı’na hukuku, insanlığı ve hatta inançları hatırlatmakla geçiyor. Son dersimiz 'evlat edinilen depremzede çocuklarla evlenme engeli olmadığına' dair verdikleri fetva oldu. Ne desek az kaldı ne hissetsek hafif... 

Türkiye Barolar Birliği’nden Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’ne kadar birçok kurum, Diyanet’e Türk Medeni Kanunu’nu anımsattı. Kanunun 129. maddesinin, evlat edinen ile evlatlığın evlenmesini yasakladığını vurguladılar. 

Aslında kanunun bu maddesi yakın tarihimizde yine çok tartışılmıştı. Hatta gücünü o maddeden alan bir mahkeme kararı bile vardı. Anlatayım... 

'ERİF ERDURAN, ESKİ KOMÜNİSTLERDENDİ'

Refik Erduran’ı bilen bilir... Öldürüleceğini fark eden Nâzım Hikmet’i yurtdışına kaçıran kişiydi. Eski komünistlerdendi. Yaşamının son yıllarını ise Sabah Gazetesi'ndeki köşesinde AK Parti’yi övmekle geçirdi. 2017’de vefat etti. 

İşte o Erduran üçüncü eşi Sevim Tülay Güngör’le evliliğini bitirmesinin ardından çok konuşuldu. Zira, bir süre sonra kucağında yeni doğmuş ikiz çocuklarıyla gazetelere poz vermişti. Olayın büyük tartışma yaratan tarafı ise yeni doğan çocukların annesinin eski eşinin kızı olmasıydı. Evet, Refik Erduran üvey evladı Pınar Duygu’yla evlenmişti. 

ÜVEY EVLADIYLA EVLENMİŞTİ 

74 yaşında kucağında ikizleriyle demeç verdiğinde, evlendiği üvey evladını şöyle anlatıyordu: 'Pınar, gözü açılmamış sığırcık yavrusu değil. Birisini ayartmak, iğfal etmekten söz edilemez. Boğaziçi Üniversitesi’ni onur listesinde bitirmiş, 30’unu geçmiş biriydi Pınar.' 

'AVUKAT MÜMTAZ SAMİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU' 

İşte bu haberi okuyan avukat Mümtaz Sami Özok harekete geçti. Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak Türk Medeni Kanunu’nu esas alan bir suç duyurusunda bulundu. Önce yanıt alamadı. 

Lakin avukatın ısrarlı mücadelesinin sonunda Kadıköy 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde evliliğin iptali davası açıldı. 

Tarih: 5 Şubat 2003. 

Mahkemedeki karar duruşmasına evli çift de katıldı. Hâkimin 'Annenizle evliydi, boşandı ve sizinle evlendi. Ne diyeceksiniz' şeklindeki sorusuna, Pınar Duygu Erduran şöyle yanıt verdi: 'Kanunen mümkün olmadığını bilmiyordum!' Refik Erduran ise 'Suç işlediğimize inanmıyorum. Yetişkin insanların yatak odalarından devlet elini artık çeksin' dedi. 

'MAHKEME 7 YILLIK EVLİLİĞİ İPTAL ETTİ' 

Lakin mahkeme 7 yıllık evliliği iptal etti. Gerekçe olarak da Türk Medeni Kanunu’nun, 'Ayrılsalar bile eşlerden biri, diğerinin alt ya da üst soyuyla evlenemez' diyen 129’uncu maddesinin 2’nci fıkrası gösterildi. 

Üvey evladıyla evliliği iptal edilen Refik Erduran bu karara çok öfkeliydi. Gazetecilere 'Eski karım, şimdiki karım ve ben çok mutluyuz. O avukat da kına yaksın' diyordu. AİHM’e kadar gitmeyi düşünüyordu. Neyse! 

Dedim ya... 

Bugün Diyanet’e hukuku hatırlatmak zorunda kalıyoruz. Halbuki yakın tarihte biz bu sınavdan geçmiştik. Ders alıp doğru yolu seçmediğimiz için hep karanlığa sapıyoruz.