Bartın'ın Amasra ilçesinde bir maden ocağında patlama meydana geldi. Olay yerine çok sayıda AFAD, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, "Yer altında mahsur kalan işçiler var" dedi. 

Bartın'ın Amasra ilçesinde bir maden ocağında patlama meydana geldi. Olay yerine çok sayıda AFAD, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Bartın Valisi Nurtaç Arslan son açıklamasında, "Eksi 300 kotta 44 kişi, eksi 350 kotta 5 işçi var" dedi. 

'14 KARDEŞİMİZ YAŞAMINI YİTİRDİ'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bölgeye gelerek maden patlaması hakkında açıklamalarda bulundu. Soylu açıklamasında, "2 ambulans uçak Zonguldak'taki havalimanına inerek sahra hastanesi oluşturuldu. Burada çalışan kardeşimizin sayısı 110. Riskli bölgede 49 kardeşimiz vardı. Şu ana kadar 21 kardeşimiz intikal etti. 14 kardeşimiz yaşamını yitirdi" ifadelerini kullandı.

'İLK DEĞERLENDİRMELERE GÖRE GRİZU PATLAMASI'

Enerji Bakanı Dönmez, olayla ilgili “Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmeler grizu patlaması olduğu şeklinde” ifadelerini kullandı.

2 MADENCİ ÖLDÜ, 20 YARALI VAR!

Sağlık Bakanı Koca, "Bartın’da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada, şu anki bilgilere göre; 2 vatandaşımız hayatını kaybetti, 20 yaralımız var" dedi.

14 İŞÇİ ÇIKARILDI 

Halk TV canlı yayınına katılan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır: "Grizu patlaması şüphesi var. İçeride 87 arkadaşımız vardı. 6 tanesi hareketsiz görünüyor. Tahliye ekiplerinin olaya müdahalesi sürüyor. 14 kişi işçi madenden çıkarıldı"

Bartın Valiliği: “Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18.15 sıralarında -300 kotunda henüz nedeni olmayan bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekipler seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

'35 KİŞİDEN SES ÇIKMAMASI BİZİ KAYGILANDIRIYOR'

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, NTV canlı yayınında konuştu. Yüksel, ''Kuyu asansörlerinin çalıştığı söyleniyor. Şimdiye kadar çıkmış olmaları gerekiyordu. 35 kişiden ses çıkmaması bizi kaygılandırıyor. Eğer göçük altında kalmasalarda bu saate kadar çıkmaları gerekirdi. Ocağın planlarını görmeden yapılacak açıklamalar erken olur'' ifadelerini kullandı.

'ÜRETİMİN YOĞUN OLDUĞU BİR MADEN'

CHP İl Başkanı Selim Karataş'ın Cumhuriyet TV'ye yaptığı açıklamaya göre, Türkiye taş kömürü işletmelerine bağlı, Amasra Taş Köprü İşletmesi'nde -300, 350 kotunda saat 18.15 civarında bir patlama meydana geldi. Tam da üretimin yoğun olduğu bir madende. O bölge de -300, 350 arasında 50-60 civarında kişinin yani gümrük çıkaran madencilerin içeride olduğu söyleniyor" dedi.

Öte yandan Karakaş 4 yaralı madencinin çıkarıldığını ifade erken "Diğer madencilere ulaşma çalışması devam ediyor. Neden patlama olduğunu ve sebeplerini şuana kadar öğrenemedik. Çünkü bu konuda sağlıklı bir bilgi gelmiyor. Yoğun bir şekilde yaralılara ulaşılmaya çalışılıyor. Herhangi bir kayıp haberi şuana kadar gelmedi. İnşallah bundan sonra da gelmez" yorumunu yaptı.

AFAD: PATLAMA TRAFODAN KAYNAKLI

AFAD sitesinden yapılan açıklamada patlamanın trafodan kaynaklandığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir. AFAD ve itfaiye ekipleri sevk edilmiştir. Ankara ve Sakarya’dan birer mobil koordinasyon tırı yönlendirilmiştir.

AFAD AÇIKLAMAYI SİLDİ

AFAD, maden ocağı patlamasının  ‘trafo kaynaklı’ olduğu yönündeki açıklamasını Twitter hesabından sildi.

Bartın Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Amasya Taşkömürü İşletme müessesinde saat 18.15 sularında -300 kotunda henüz nedeni belli olmayan kısmi bir Patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır" ifadelerine yer verildi..

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ise "Grizu patlaması şüphesi var. İçeride 87 arkadaşımız vardı. 6 tanesi hareketsiz görünüyor. Tahliye ekiplerinin olaya müdahalesi sürüyor" dedi.

METAN PATLAMASI İDDİASI

Zonguldak Maden Mühendisi Odası Başkanı Çağlar Öztürk şöyle konuştu:

Kaza olalı yaklaşık 3 saati geçti. 2.5 saate kadar tüm çalışmalar ilk bir saat içerisinde insanların tahliyesi üzerinedir. Sonraki tüm çalışmalar insanların kurtarılması üzerinedir. Umut tabii ki vardır ama sonsuz umut da diyemiyoruz. Bir trafo patlaması ihtimaline çok yakın bakmıyoruz. Bizim gördüğümüz yüzde 90'ının üzerinde metan patlaması söz konusu. Çünkü kuyu dibindeki ekipmanlara da basınç zarar vermiş durumda. Ateş kaynağı olmadan metanın patlaması mümkün değildir. Metan durup dururken patlayan bir gaz değildir.

Emekli Maden Mühendisi Birhan Akman; HaberTürk canlı yayında konuştu. 

-300 KOT NE DEMEK: Deniz seviyesinin altındaki 300 metre derinliği ifade ediyor. Bu 87 işçi yeraltında demek, hepsi aynı yerde demek değil. 87 kişi aynı yerde çalışmaz. Taş kömürü madenciliğinde çok fazla derinlik değil bu. Kozlu'da eksi 630'da çalışmalar var.

OCAKTAN ÇIKAN İŞÇİ: GÖZ GÖZÜ GÖRMEDİ

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamanın meydana geldiği TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’nde “Kim çıktı aşağıdan? Durum nedir?” diyerek maden ocağından çıkan işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi, “Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz-duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi” dedi.

OCAKTA 4-12 VARDİYASI İŞÇİLERİ ÇALIŞIYORDU

Habertürk TV'ye konuşan İHA muhabiri Yasin Erdem, patlama olan maden ocağında 4-12 vardiyası işçilerinin olduğu belirtti. Erdem şöyle konuştu:

Yaklaşık olarak 100-150 civarı olabileceğinin olduğu civarında bilgi var. Toplamda 450 işçi 3 vardiya sisteminde çalıştığı belertildi. Ocakta tahliye asansörlerinin düzenli olarak çalıştığı kaydedildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, Amasra'daki patlamaya ilişkin soruşturma başlattı, üç savcı görevlendirdi.  Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, “Bartın Amasra'daki maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirilmiştir” açıklamasını yaptı.

CHP HEYETİ AMASRA'YA GİDİYOR 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında,  Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı,,  Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ve Ünal Demirtaş'tan oluşan CHP Heyeti, maden ocağında patlamanın yaşandığı Amasra'ya gitmek üzere yola çıktı.

İHA MUHABİRİ: CAN KAYBI BİLGİSİ YOK

İHA muhabiri Yasin Erdem, olay yerinden edindiği ilk bilgileri aktardı. Erdem, "Akşam saatlerinde Türkiye Taş Kurumu'na ait madende patlama meydana geldi. Patlama nedeniyle ilgili net bir bilgi verilmedi. 100-150 işçi olduğu söyleniyor. Ekiplerin aşağıya inmesiyle net bilgi oluşacak. Şu anda can kaybı bilgisi yok. Yerin altındaki patlama ve göçük olup olmaması nedeniyle tedbir alınıyor ve hızla inilmesi bekleniyor. 350 metre kotunda patlama meydana geldi. Trafo patlaması da olabilir. Üst galerilerden çıkan işçilerden 2 yaralı çıktığı ve sadece patlama olduğunu söylüyorlar. TSK'nın kendi tahkim ekibi var. Onlar cihazla asansör yardımıyla inme şansı var. Patlamanın şiddetiyle ilgili net bir bilgimiz yok henüz" dedi.

İKİ BAKAN OLAY YERİNE GİDİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, maden ocağında patlamanın meydana geldiği olay yerine gidiyor.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi. AFAD'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Amasra Taşkömürü İşletmesinde henüz belli olmayan bir nedenle patlama meydana gelmiştir. Kütahya, Eskişehir, Zonguldak ve Karabük İl AFAD Müdürleri ile AFAD Sakarya Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü bölgeye yönlendirilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.