Skandalı aylardır araştıran Documento, Yunanistan polisinin eski şefi Michalis Karamalakis'in telefonuna, Başbakan Miçotakis’in talimatıyla ülkenin Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) tarafından casus yazılım yüklediğini iddia etti. 

MİÇOTAKİS İDDİALARI REDDEDİYOR

Rapor, EYP'nin gözetimi altında olduğu iddia edilen hedef sayısını 100'ün üzerine çıkarıyor. Listede muhalif siyasetçi Nikos Androulakis, savcı Christos Bardakis, gazeteciler Tina Messaropoulou, Thanasis Koukakis ve Stavros Michaloudis'in yanı sıra Miçotakis'in bazı danışmanları ve sırdaşları yer alıyor.

EYP'nin çalışmalarını doğrudan denetleyen Miçotakis, skandalla ilgisi olduğunu reddediyor. Muhalefet lideri Alexis Çipras'ın Başbakan'ı "saklanmayı bırakın ve cevap verin" çağrısının ardından Sözcüsü Yiannis Oikonomou, telefon dinleme iddialarını "kanıtlanmamış ve asılsız" olarak nitelendirdi.  

micotakis

ÜLKE AYLARDIR ÇALKALANIYOR

Skandal ilk olarak Ağustos ayının başlarında, o sırada EYP'nin başındaki Panagiotis Kontoleon'un bir meclis komitesine istihbarat teşkilatının finans gazetecisi Thanasis Koukakis'i gözetlediğini söylediğinde ortaya çıktı. Bu ayın başlarında, Avrupa Parlamentosu tarafından yayınlanan bir raporda Yunanistan ve diğer üç AB ülkesi, casus yazılımları vatandaşlarını gözetlemek için kullanmakla suçladı.

Kuzey Makedonya merkezli yazılım firması Cytrox tarafından geliştirilen ve İsrail savunma sanayisiyle bağlantılı olan 'Predator' casus yazılımı, geçen yıl birden fazla hükümet ve istihbarat teşkilatının yakaladığı İsrail tarafından geliştirilen 'Pegasus' kötü amaçlı yazılımıyla karşılaştırılıyor. Her iki yazılım da aramalara, mesajlara, fotoğraflara ve dosyalara erişebilir ve hedef telefonların kameralarını ve mikrofonlarını gizlice açabilir.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER