Rusya’nın Ukrayna işgalinden sonra Moskova yönetimine uygulanan altıncı yaptırım paketi,  deniz yoluyla taşınan Rus ham petrolüne Avrupa Birliği ambargosu ve petrol ihracatına 60 dolarlık tavan fiyatla birlikte 5 Aralık'ta yürürlüğe girdi. Rusya menşeli dizel ve gazyağı gibi petrol ürünlerinin AB ithalatına getirilen yasak 5 Şubat'ta yürürlüğe girecek.

DAHA UCUZA SATIYOR

Kısıtlamalar, bir zamanlar Avrupa'nın en büyük tedarikçisi olan Rusya'nın enerji ihracatını alıcıların Moskova'nın sunduğu indirimlerden yararlandığı Hindistan ve Çin'e yönlendirmesine neden oldu. Wall Street Journal'in Uluslararası Enerji Ajansı'na dayandırdığı habere göre, kasım ayının sonlarından bu yana Rusya'nın amiral gemisi Ural petrolünü üst sınırdan 17 dolar daha ucuza sattığı bildiriliyor. Petrol danışmanlık şirketi Energy Aspects'in Araştırma Başkanı Amrita Sen, "Fiyatlar varil başına 100 dolara yükselse bile, Çin ve Hindistan kendi sigortaları varsa Rus petrolünü almaya devam edebilirler" dedi.

GÖRÜLMEMİŞ ARTIŞ

Rusya, kasım ayında Çin'e yapılan petrol sevkiyatını bir önceki yıla göre yüzde 17 artırarak 7,81 milyon tona yükselterek ülkenin en büyük tedarikçisi olarak Suudi Arabistan'ı geride bıraktı. Kpler'e göre Moskova'nın Hindistan'a sevkiyatı, bir önceki yıl sadece 36 bin varile kıyasla kasım ayında günde 1,4 milyon varile yükseldi. Hintli rafineriler, bloğun yaptırım programının izin verdiği bir muafiyetten yararlanarak, işlenmiş Rus petrolünden elde edilen petrol ürünlerini enerji sıkıntısı çeken Avrupa'ya satarak kar elde ediyor.

YÜKSELEN FİYATLAR ARAPLARA YARADI

Bu arada Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ortadoğu'nun diğer büyük enerji ihracatçıları, odak noktalarını Asya'daki geleneksel pazarlardan uzaklaştırdılar ve Avrupa'da hızla yükselen fosil yakıt fiyatlarının faydalarını görüyorlar. Eurostat'a göre Suudi Arabistan, üçüncü çeyrekte AB'nin diğer petrol tedarikçileri arasında en hızlı büyüyen ülke oldu ve bloğun akaryakıt ithalatında geçen yıl ortalama yüzde 5,1 olan pazar payı yüzde 9,1 oldu.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER