Geçen yıl eylül ayında 160 milyar lira civarında olan batık kredi miktarı 2023 Eylül ayında 168 milyar lirayı aştı.

'SİRKETLERİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR'

Prof. Dr. Şenol Babuşçu, yakın izlemedeki yeniden yapılandırılmış kredilerin 700 milyar liraya çıktığını vurgulayarak “Faizleri zirve yapınca iki yıldır düşük maliyetli krediye alışık olan şirketleri zor günler bekliyor” dedi. Babuşçu, “Zombi ve yüzdürülen şirketler için sıkıntılı bir süreç başlıyor. Bu anlamda 2024 zor bir yıl olacak, iflaslar artacak” diye uyardı.

Şehriban Kıraç'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre eylül 2023’te bankaların sektörlere kullandırdığı toplam nakdi kredi miktarı ise 10 trilyon 871 milyar liraya yaklaştı. Geçen yıl aynı dönemde bu miktar 7 trilyon lira civarındaydı.

TOBB verileri açıkladı: Kurulan şirket sayısında büyük azalma TOBB verileri açıkladı: Kurulan şirket sayısında büyük azalma

BATIK KREDİDE İNŞAAT, ENERJİ VE İMALAT SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKİYOR

Bankalar geçmiş dönemlerde verdiği milyarlarca liralık krediyi toplayamama riskiyle karşı karşıya. Bankalarda kullandığı krediyi en fazla batıran sektörler arasında inşaat, enerji ve imalat sanayi başı çekiyor.