Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko tarafından onaylanan ülkenin ceza kanununda yapılan değişiklikler, vatana ihanet eylemleriyle Belarus'un ulusal güvenliğine “onarılamaz zarar” veren yetkililer ve hizmet personeli için ölüm cezaları öngörüyor.

GÖRÜLMEMİŞ BASKILARIN REJİMİ

Hafta başında Belarus’ta bir mahkeme, Lukaşenko’nun seçimlerdeki en büyük rakibi olan sürgündeki muhalefet lideri Sviatlana Tsikhanouskaya'yı hükümeti devirmek için komplo kurmak da dahil olmak üzere gıyabında 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Geçen hafta, ülkenin en önde gelen insan hakları savunucusu ve 2022 Nobel barış ödülü sahibi Ales Bialiatski, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

RUS UÇAĞINA SALDIRININ ARDINDAN

68 yaşındaki Lukaşenko’nun imzaladığı yasa tasarısı, müttefiki Rusya'nın baskıcı yasasını taklit ederek "terör propagandası yapmak, silahlı kuvvetleri ve paramiliter birimleri itibarsızlaştırmak ve devlet sırlarını koruma kurallarını ihlal etmek" için de cezalar getiriyor.

Yeni yasanın onaylanması, 26 Şubat'ta Belarus gerillaları tarafından üstlenilen bir Rus savaş uçağına Belarus başkentinin dışındaki bir hava üssüne düzenlenen saldırının ardından geldi. Lukaşenko bu hafta başlarında yaptığı açıklamada, yetkililerin Ukraynalı olan zanlıyı ve suç ortağı olduğu iddia edilen 20'den fazla kişiyi tutukladığını söyledi.

‘HALKIN HOŞNUTSUZLUĞU ARTIYOR’

Siyasi analist Valery Karbalevich, Lukaşenko’nun mevzuatı sertleştirme hamlesinin, düşen gelirler, Batı yaptırımları ve ülkenin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalindeki rolü nedeniyle halkın hoşnutsuzluğunun artmasıyla birlikte geldiğini belirtti.

Associated Press'e konuşan Karbalevich, "Yalnızca sıradan insanlar değil, bazı yetkililer de Lukaşenko’nun politikalarından giderek daha fazla rahatsız oluyor. Yetkililer, Belarus’taki durumun kontrolünü elinde tutmak için vidaları sıkmaya ve baskıyı artırmaya zorlanıyor" ifadelerinde bulundu.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER