Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndaki görevinden ayrıldıktan sonra Türkiye ekonomisine ilişkin görüşlerini aktardığı ‘Burası Çok Önemli!’ isimli bir kitap raflardaki yerini aldı.

Albayrak, kitabında hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı hem de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda görev yaptığı dönemde hangi politikaları neden uyguladığını, neleri değiştirmek istediğini anlattı.

Yazar Murat Sabuncu, T24'teki köşesinde, Albayrak'ın kitabında ekonomistlerle ilgili açıklamalarını aktardı.

Sabuncu şu ifadeleri kullandı:

"Kitabın en ilginç bölümlerinden biri ABD ile Türkiye arasında yaşanan Rahip Brunson krizinin anlatıldığı kısım. Trump'ın attığı Türkiye ekonomisini hedef alan tweet'in ardından yaşananlar.

Albayrak'ın aktardığına göre o günlerde ekonomik vizyon toplantısı yapacakken ABD'den gelecek yaptırım kararından önceden haberdar olunuyor. Toplantı erteleniyor. 'Toplantı ertelendikçe ABD'nin açıklaması da' erteleniyordu. Nihayet Albayrak biz beklemeyelim yapalım dediğinde Trump'ın tweet'i geliyordu."

'DEVLETİMİZ TARAFINDAN TESPİT EDİLDİĞİNİ DE BURADA İFADE ETMEK İSTERİM'

Sabuncu'nun aktardığına göre; Berat Albayrak burada muhalefetin kimi ekonomistlerinin 'milli duruş' sergilemediğini, 'küresel güçlerle iş birliği' yapılarak Türkiye'nin felaketinin istendiğini söylüyor. Hatta 15 Temmuz'da muhalif çevrelerden görmedikleri dayanışmayı 10 Ağustos'ta Trump tweet'inden sonraki 'kur saldırıları' zamanında da görmediklerini anlatıyor. "Aynen aktarıyorum" diyen Sabuncu, kitaptan şu ifadeleri paylaştı:

"O dönemde sosyal medya ve YouTube kanalları üzerinden yayın yapan bazı finansçıların bir kısmının yurtdışı istihbarat örgütleriyle ilişkilerinin devletimiz tarafından tespit edildiğini de burada ifade etmek isterim. Herhalde ilgili kurumlarımız bunların toplumsal algıyı zehirlemesine engel olmak için gereken tedbirleri alıyordur!"

OPERASYON MU BAŞLATILACAK?

Sabuncu bu açıklamalardan yola çıkarak, "Yakında bir 'yurtdışı istihbarat bağlantılı ekonomist operasyonu başlayabilir yani!" görüşlerine yer verdi. Sabuncu'nun yazısının devamında şu ifadeler kullanıldı:

Albayrak 10 Ağustos'taki kur sıçramasını ilerleyen sayfalarda da yazmış. (211) Burada şunları aktarıyor:

"Eylül-ekim aylarında bir özel bankamızın bankacılık teamüllerine aykırı bir şekilde yüklü miktarda Türkiye CDS'i satın aldığını bunun neticesinde ülke risk primimizi 80-100 kadar yukarı taşındığını, yani ekonominin tüm paydaşlarının yurtdışından döviz borçlanma maliyetini 100 baz puan artırdığını tespit ettik."

Albayrak durumu 'bankacılık sektöründe milli şuur eksikliği' olarak tarif ediyor.