İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde Suriyeli aileler çocuklarını dilendiriyor iddiası gündeme bomba gibi düştü.

Beyoğlu'nda aileleri tarafından sokağa salınan Suriyeli çocukların, arabaların önüne atlayıp dilencilik yaptığı iddia edildi. Sosyal medyada infial yaratan görüntüler tepki çekti.

KAZAYA NEDEN OLABİLİRLER

Beyoğlu'nda kaydedilen görüntülerde bazıları yalın ayak dolaşan Suriyeli çocukların aileleri tarafından dilendirdikleri öne sürüldü. Öte yandan bazı çocukların araçların altında kalma tehlikesi atlattığı da görülüyor.

ALTAYLI NE DEMİŞTİ

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, 1 Nisan'da yayımlanan "Taksim ve İstiklal Caddesi başka bir ülke gibi" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Dün “Göçmenler kalıcı hale geldiği için Türkiye’yi nasıl bir geleceğin beklediğini görmek istiyorsanız Taksim’den Tünel’e doğru yürüyün” dedim.

Okurlardan şöyle bir tepki geldi, “İstanbul’da yaşamayanlar ne yapsın.”

Aslında Hatay, Antep, Kilis, Urfa gibi illerimizde de gözlem yapmak mümkün ama bu kentlerdeki oranlar çok daha yüksek olduğu için abartılı bir gözlem olmasını istemem.

Keza İstanbul’da da Fatih’in artık “Küçük Suriye” olduğunu TRT bile söylediği için ya da Beylikdüzü gibi bölgelerde sıkı bir gettolaşma yaşandığı için orası da sui misal olarak görünebilir.

Bu nedenle Taksim ve İstiklal Caddesi dedim.

Ama madem siz gelemiyorsunuz, ben size anlatayım biraz.

Aslında Talimhane’den başlamak lazım belki de…

Birkaç yıl öncesine kadar, her ulustan turistin bulunduğu, Talimhane’de artık sadece Araplar var.

Ve onlara hizmet eden Suriyeliler.

Turist taşıyan Vito’ların sürücüleri de Suriyeli, bu minibüslerin sahiplerinin büyük bölümü de.

Bölgedeki İtalyan lokantaları, Meksika lokantaları, dünya mutfağından farklı lezzetlerin bulunduğu bölgede, artık sadece kebapçılar ve nargile kafeler mevcut.

Buralarda çalışanların da büyük bölümü Suriyeli kökenli. Türkçe hala geçerli bir lisan ama pek kullanan yok."

ALÇI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Gazeteci Nagehan Alçı “Ben her gün dolaştığım Beyoğlu’nun sokaklarında Altaylı’nın bahsettiği Suriyeli çetelere hiç rastlamadım ama Suriyelilerin açtığı nefis falafel, humus, tabule yapan restoran ve büfeleri biliyorum” demişti.