İlaçlar ve diğer biyolojik olarak aktif bileşiklerin yaban hayatına zarar verdiği bilinmektedir ve çevredeki antibiyotikler, insanlık için en büyük tehditlerden biri olan ilaçlara direnç riskini artırmaktadır. 

SADECE İKİ YER ‘KİRLENMEDİ’

Bilim insanları, tüm kıtaları kapsayan 258 nehir boyunca ve 104 ülkede binden fazla bölgede ilaçlarda kullanılan 61 bileşenin konsantrasyonunu ölçtüler. İncelenen yerlerden sadece ikisi kirlenmemişti: İzlanda ve yerli halkın modern ilaçları kullanmadığı Venezüella’daki bir köy.

İlaçlarda kullanılan maddeler, insanlar ve hayvanlar tarafından alındıktan sonra nehirlere karışır ve ardından kanalizasyon sistemine veya doğrudan çevreye atılır, ancak bazıları ilaç fabrikalarından da sızabilir. Çok yüksek düzeyde bileşen içeren etkin noktalar arasında Pakistan'da Lahore, Bolivya'da La Paz ve Etiyopya'da Addis Ababa bulunuyor. 

‘BALIK OLSAYDIM ÇOK ENDİŞELENİRDİM’

127 kişinin katıldığı araştırmaya liderlik eden İngiltere'deki York Üniversitesi'nden John Wilkinson, "Dünya Sağlık Örgütü ve BM ve diğer kuruluşlar, antimikrobiyal direncin insanlık için en büyük tehdit olduğunu söylüyor. Bu, bir sonraki pandemi. İzlediğimiz tüm bölgelerin yüzde 19'unda antibiyotik konsantrasyonları, bakterileri direnç geliştirmeye teşvik etmesini beklediğimiz seviyeleri aştı" dedi. 

İlaç kirliliğinin, hayvanların daha az beslenmesine neden olan antidepresanlardan ve balık popülasyonlarını azaltan doğum kontrol ilaçlarından, vahşi hayata zarar verdiği zaten biliniyordu. Wilkinson, "Bu nehirlerin bazılarında yaşayan bir balık olsaydım, şu anda endişelenirdim" dedi. 

Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayınlanan çalışma, bugüne kadarki en büyük çalışmadır ve 470 milyon insanın nehir kirliliği üzerindeki etkisini temsil etmektedir. Çalışmada, "İlaç kirliliği çevre ve insan sağlığı için küresel bir tehdit oluşturuyor" sonucuna varıldı. Daha önce, neredeyse tüm ölçümler Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'da alınmıştı, ancak son araştırmalar ilaç kirliliğinin başka yerlerde çok daha yüksek olduğunu gösterdi. (Guardian)