Üç ülkede sadece 10 vaka genomik dizileme ile doğrulandı, ancak varyant, bazı araştırmacılar arasında ciddi endişelere yol açtı çünkü bir dizi mutasyon, virüsün bağışıklıktan kaçmasına yardımcı olabilir.

‘KESİNLİKLE İZLENMELİ’

B.1.1.529 varyantı, çoğu aşının bağışıklık sistemini Covid-19’a karşı hazırlamak için kullandığı virüsün parçası olan spike proteininde 32 mutasyona sahiptir. Spike proteinindeki mutasyonlar, virüsün hücreleri enfekte etme ve yayılma yeteneğini etkileyebilir, ancak aynı zamanda bağışıklık hücrelerinin patojene saldırmasını zorlaştırabilir.

Varyant ilk olarak Botsvana'da görüldü. Güney Afrika'da altı ve Güney Afrika'dan Hong Kong’a dönen bir gezginde daha doğrulandı. Imperial College London'da bir virolog olan Dr. Tom Peacock, bir genom paylaşım web sitesinde yeni varyantın ayrıntılarını yayınladı ve "inanılmaz derecede yüksek miktarda spike mutasyonlarının bunun gerçek bir endişe olabileceğini öne sürdüğünü" belirtti.

Peacock, bir dizi tweet'te "bu korkunç durum nedeniyle izlenmesi gerektiğini" söyledi, ancak çok bulaşıcı olmayan "garip bir küme" olabileceğini de ekleyerek, "Umarım öyledir" diye yazdı.

YETKİLİLER ENDİŞELİ

Varyantın ilk vakaları 11 Kasım'da Botsvana'da toplandı ve Güney Afrika'da üç gün sonra kaydedildi. Hong Kong'da bulunan vaka, 22 Ekim-11 Kasım tarihleri arasında kaldığı Hong Kong'dan Güney Afrika'ya uçmadan önce PCR testi negatif çıkan 36 yaşındaki bir erkekti. Hong Kong'a döndüğünde testi negatif çıktı, ancak karantinadayken 13 Kasım'da testi pozitif çıktı.

Bilim insanları, ivme kazandığına ve daha geniş bir alana yayıldığına dair herhangi bir işaret için yeni varyantı izliyor olacaklar. Güney Afrika'daki bazı virologlar, özellikle B.1.1.529 vakanın tespit edildiği Pretoria ve Johannesburg'u içeren bir kentsel bölge olan Gauteng'deki vakalardaki son artış göz önüne alındığında, şimdiden endişeli. (Guardian)