Özellikle vegan beslenme biçimini tercih eden insanların çok sık tükettikleri bitkisel sütlere ya da bitki bazlı peynirlere verilen isimler tartışma konusu oluyor.

SÜT ÜRETİCİLERİ PAZARI KAPTIRMAK İSTEMİYOR

Yulaf, soya, badem, hindistancevizi gibi bitkilerden elde edilen sıvının "süt" olarak adlandırılması, süt üretimi yapan şirketlerden itirazların yükselmesine sebep olmuştu. Üreticiler gerekçe olarak bu bitkilerden elde edilen sıvıların süt olarak adlandırılmasının "tüketiciyi aldatmak" olduğunu iddia etmişti.

2.4 MİLYAR DOLARLIK PAZAR PAYI

Gazete Oksijen'de yer alan habere göre, bitki bazlı süt ürünlerinin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki satışı 2016 yılında 1.5 milyar dolarken, günümüzde bu rakam 2.4 milyar dolara ulaştı.

FDA'DAN YEŞİL IŞIK

ABD Gıda Otoritesi FDA, bu ürünlere süt denmesinde bir sakınca olmadığına karar verdi. FDA, bu ürünlerin "süt alternatifi" olarak satılmasında herhangi bir sorun olmadığını, ancak paketlerin üzerinde besin değerlerinin hayvansal sütle karşılaştırmalı olarak yazılması gerektiğini vurguladı.

'BİTKİSEL SÜTLER KARMAŞAYA NEDEN OLUYOR'

Alınan karardan gıda üreticileri memnunken, hayvansal süt üreticileri kararın karmaşaya sebep olacağını, süt ibaresinin sadece hayvansal sütler için kullanılması gerektiğini savunuyor.

Hayvansal süt üreticilerini bu itirazına karşı FDA, tüketicilerin yüzde 75'inin bitkisel sütlerin içinde hayvan sütü olmadığının farkında olduğunu belirterek bu itirazı geri çevirdi.

POLEMİK HABER