İster Newyorklular Donald Trump'a karşı miting yapıyor, isterse Londralılar Avrupa Birliği'nden kendi istekleri dışında çıkıyor olsunlar, hükümetler ile en büyük şehirleri arasındaki çatışmalar pek yeni sayılmaz. Ancak giderek otoriterleşen hükümetiyle gündemde olan ve ekonomik krizde olan Türkiye’de, İstanbul'daki baskı dikkat çekiyor.

Kadir Has Üniversitesi İstanbul Araştırmaları Merkezi Müdürü Murat Güvenç, “Merkezi hükümet ile muhalefet tarafından yönetilen yerel belediyeler arasında soğuk savaş var” diyor. 

ERDOĞAN: BELEDİYELER İFLAS EDECEK

Çatışma, Türkiye'nin ana muhalefeti 2019'daki belediye seçimlerinde ülkenin en büyük iki şehri olan İstanbul ve Ankara'nın kontrolünü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidar partisinden alır almaz ortaya çıktı. Erdoğan, muhalefetin mali durumlarını sarsarak şehir düzeyinde muhalefeti engelleme niyetinin sinyalini verdi. 2019 seçimleri öncesinde yaptığı konuşmada, “merkezi hükümetle uyumlu olmayan belediyelerin iflaslarını ilan edecekleri” konusunda uyardı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, hükümetin engellemeye çalıştığını söylediği projelere dikkat çekiyor. Bunlar arasında metro sistemini genişletmek ve trafik sorununu hafifletmek için eskiyen otobüs filosunu değiştirmek, yeni taksi ruhsatları vermek yer alıyor. Ardından, halk meydanlarının yeniden tasarlanması var. Ongun, “Bütün bu hamleler, şehri yönetemeyeceğimizi söylettirmek için yapılıyor” diyor.

2022 için planlanan bütçe harcamaları, beklenen gelirinin yaklaşık 8 milyar lira üzerinde olan İstanbul, projeleri yürütmek için finansmana bağlı. Ongun, Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 2019'da göreve başlamasından bu yana belediyenin devlet bankalarından kredi almadığını söyledi. Bunun yerine yurtdışından finansman arayışına girdi, ancak bu anlaşmaların hükümetten imza alması gerekiyor. Güvenç, "Yaptıkları hukuka aykırı değil, sorun yaratıyor ve ardından siyasi amaçlarla kullanıyorlar" diyor. 

ÇATIŞMALARIN NEDENİ SİYASİ TEHDİT

Çatışmanın kökeni, büyük ölçüde Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın Erdoğan'a rakip olarak görülmeleri. Tarihi zaferlerin ardından, her ikisi de gelecek yıl yapılması planlanan seçimlerde potansiyel başkan adayı olarak lanse ediliyor. (Bloomberg)