Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan'ın 2021’de yönetimi ele geçiren Taliban yöneticilerinin "çoğu kadın ve kız çocuğunu evlerine kapatan kurallar koymaya odaklandığını" açıkladı.

‘TALİBAN ÜLKEYİ CİNSİYETE BÖLDÜ’

BM genel sekreterinin özel temsilcisi ve Afganistan'daki BM misyonunun başkanı olan Roza Otunbayeva yaptığı açıklamada, "Taliban yönetimindeki Afganistan, kadın hakları konusunda dünyanın en baskıcı ülkesi olmaya devam ediyor. Taliban ülkeyi birleştirdiğini iddia ediyor, ancak yönetim, ülkeyi cinsiyete göre ciddi şekilde böldü" dedi. 

Otunbayeva, Afganistan'ın onlarca yıllık savaşın ardından toparlanması gereken bir zamanda, "ülkenin potansiyel doktorlarının, bilim insanlarının, gazetecilerinin ve politikacılarının yarısı evlerine kapatılmış, hayalleri yıkılmış ve yeteneklerine el konulmuş durumda. Afgan kadınları ve kız çocuklarını kamusal alanın dışına itmeye yönelik sistemli, kasıtlı ve sistematik çabalarına tanık olmak üzücü" diye ekledi.

GERİ ADIM BELİRTİSİ YOK

Özellikle eğitim ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına yönelik yasaklar, uluslararası düzeyde şiddetli kınamalara yol açtı. Ancak Taliban geri adım atma belirtisi göstermedi. 

Otunbayeva, "Dünyanın en büyük insani ve ekonomik krizlerinden birinde ülke nüfusunun yarısını evlerine hapsetmek, kendine zarar verme eylemidir. Sadece kadınları ve kız çocuklarını değil, tüm Afganları gelecek nesiller için yoksulluğa ve yardıma bağımlı olmaya mahkum edecek. Afganistan'ı kendi vatandaşlarından ve dünyanın geri kalanından daha da izole edecek" ifadelerinde bulundu. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER