Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat 2022'de İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana en büyük Avrupa işgalinde Ukrayna'ya 200 bin kadar asker gönderdi.

Birleşmiş Milletler'in tahminine göre çıkan yıkıcı savaş en az 7 bin 199 sivilin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına neden olurken, ABD ordusuna göre Rusya ve Ukrayna'nın her birinin en az 100 bin askeri öldü veya yaralandı. Milyonlarca insan yerinden edildi. 

‘NÜKLEER SİLAH TEHDİTLERİ’

Guterres, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Bu işgal, ortak vicdanımıza bir hakarettir. Birleşmiş Milletler ve uluslararası hukukun ihlalidir” diyerek çatışmanın olası sonuçlarının "açık ve mevcut bir tehlike" olduğunu söyledi.

Guterres, savaşın "bölgesel istikrarsızlığı körüklediğini ve küresel gerilimleri ve bölünmeleri artırırken, dikkati ve kaynakları diğer krizlerden uzaklaştırdığını ve küresel sorunları acil hale getirdiğini" söyledi.

BM Başkanı, "Nükleer silah kullanma yönünde zımni tehditler" olduğunu söyledi ve "Eşikten geri adım atmanın tam zamanı" diye ekledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER