Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ilk büyük BM Su Konferansı öncesinde yayınlanan raporun önsözünde, "sürdürülemez su kullanımı, kirlilik ve kontrolsüz küresel ısınma insanlığın can damarını tükettiği için" dünya "körü körüne tehlikeli bir yolda ilerliyor" ifadelerini kullandı.

Tacikistan ve Hollanda hükümetlerinin ortak ev sahipliğinde düzenlenen BM Su Konferansı, çarşambadan cumaya kadar New York'ta yüz bakan ve bir düzine devlet ve hükümet başkanı dahil olmak üzere yaklaşık 6 bin 500 katılımcıyı bir araya getirecek.

RAKAMLAR KORKUTUYOR

Raporun yazarlarından Richard Connor, "Hiçbir şey yapılmazsa, her zamanki gibi bir senaryo olacak. Dünya nüfusunun sanitasyona erişimi olmayan yüzde 40 ila yüzde 50'si ve kabaca yüzde 20-25'inin güvenli su kaynağına erişimi olmayacak. Küresel nüfusun her geçen gün artmasıyla birlikte, bu hizmetlere erişimi olmayan daha fazla insan olacak" dedi.

BM konferansında, kamu ve özel sektördeki hükümetler ve aktörler, bu eğilimi tersine çevirmek ve 2015'te belirlenen "su ve sanitasyona erişimi sağlamak" kalkınma hedefine ulaşılmasına yardımcı olmak için su eylemi gündemi için teklifler sunmaya davet ediliyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER