Achim Steiner'e göre, enflasyon, enerji krizi ve yükselen faiz oranları, giderek artan sayıda ülkenin temerrüt tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve halkları üzerinde potansiyel olarak feci etkileri olan koşullar yaratıyor.

‘FELAKET SENARYOSU’

Kalkınma Programı’nın başındaki Steiner, “Şu anda, temerrüde düşme olasılığı olan 54 ülke var ve daha fazla şok yaşarsak, faiz oranları daha da yükselir, borçlanma daha pahalı hale gelir. Bu ekonomilerin ödeme gücü yok. Bu durum felaket senaryosu yaratıyor. Beraberinde getirdiği tüm sosyal, ekonomik ve politik sonuçlarıyla iç savaşa dönüşen Sri Lanka'ya bakın" dedi. 

‘BORÇ KRİZİ KAÇINILMAZ’

Cop27 iklim zirvesinde konuşan Steiner, böyle bir temerrüdün iklim krizini çözmek için daha fazla sorun yaratacağını söyleyerek “Kesinlikle iklim eylemine yardımcı olmayacak” dedi.

Borç konusunda yardımcı olacak önlemler olmadan, yoksul ülkelerin iklim kriziyle başa çıkamayacakları konusunda uyararak “Borç sorunu artık pek çok gelişmekte olan ekonomi için o kadar büyük bir sorun haline geldi ki, borç kriziyle başa çıkmak iklim eylemini fiilen hızlandırmak için bir ön koşul haline geldi” diye ekledi.

Polemik Haber/DIŞ HABERLER