Rus ablukası altında tutulan 25 milyon ton Ukrayna tahılı üzerindeki ablukanın acilen kaldırılması da dahil olmak üzere kısa ve uzun vadeli reformlar çağrısında bulunan Patrick Beasley, mevcut gıda satın alınabilirlik krizinin muhtemelen daha da tehlikeli bir gıda bulunabilirliği krizine dönüşeceğini söyledi.

Covid-19 krizi öncesinde BM tarafından “akut gıdaya muhtaç” olarak sınıflandırılan kişi sayısı 130 milyon iken, Covid-19 sonrası bu sayı 276 milyona yükseldi.

‘SAVAŞIN ETKİSİ HER YERDEN HİSSEDİLİYOR’

Blair Enstitüsü'nün yaklaşan açlık kriziyle ilgili yeni bir broşürüne önsöz yazan Beasley, “Ukrayna krizi nedeniyle bu sayı 345 milyona yükseldi ve 45 ülkede 50 milyon insan kıtlıktan sadece bir adım uzakta. Uluslararası toplum, yaklaşan bu açlık felaketini durdurmak için harekete geçmeli, yoksa bu rakamlar patlayacak. Küresel gıda piyasaları, yükselen fiyatlar, ihracat yasakları ve Ukrayna sınırlarından çok uzaklara yayılan temel gıda maddelerinin kıtlığı ile kargaşaya sürüklendi. Afrika, Ortadoğu, Asya ve hatta Latin Amerika'daki uluslar bu çatışmanın sıcaklığını hissediyor" dedi.

Beasley, küresel gıda güvenliğine yönelik tehditlerin dünya çapındaki akaryakıt ve gübre pazarlarındaki çalkantı nedeniyle daha da kötüleştiğini söyleyerek “Acil önlem alınmazsa gıda üretimi ve mahsul verimi düşecek. Bu, bugünün gıda fiyatlandırma krizinin yanı sıra, dünyanın önümüzdeki 12 ila 24 ay içinde gerçek bir gıda bulunabilirliği kriziyle ve bununla birlikte birden fazla kıtlık hayaletiyle karşı karşıya kalacağı yönündeki korkutucu olasılığı artırıyor” diye ekledi.

Gıda fiyatları, son iki ayda hafif bir gevşeme olmasına rağmen, 2022'de 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Kriz, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ve önemli tahıl ihracatını engelleyen Karadeniz ablukası tarafından körüklendi. (Guardian)