Geçtiğimiz yıl ülke kontrolünü ele alan Taliban, iktidara gelmesinden bu yana Afganistan'da kadın haklarına son darbe olarak kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını yasakladı. Karar, kadınların eğitim hakkının elinden alınmasının ardından geldi.

‘HEMEN TERSİNE ÇEVİRİN!’

15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, kadınların eğitimine yönelik artan kısıtlamalardan "derinden endişe duyduğunu" belirterek, "Afganistan'daki kadın ve kızların tam, eşit ve anlamlı katılımı" çağrısında bulundu.

Taliban'ı "insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı konusunda artan bir erozyonu temsil eden okulları yeniden açmaya ve bu politika ve uygulamaları hızla tersine çevirmeye" çağırdı.

Konsey ayrıca kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasına yönelik yasağı da kınadı ve yasağın milyonların yardımlara bel bağladığı bir ülkede bu operasyonlar üzerinde yaratacağı olumsuz etki konusunda uyarıda bulundu.

ÖN KOŞUL KADIN HAKLARI

Uluslararası toplum, kadın haklarına saygı gösterilmesini, yardımın yeniden sağlanması konusunda Taliban hükümetiyle müzakerelerde bir koşul haline getirdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, güvenlik konseyinin mesajını yineleyerek, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik son kısıtlamaları "kaldırılması gereken haksız insan hakları ihlalleri" olarak nitelendirdi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER