Son yıllarda görülen sıcaklıklar, yıkıcı fırtınaları ve selleri, ekinleri solduran sıcak hava dalgalarını ve ölümcül kuraklıkları körükledi. Ancak BM'nin iklim danışma paneli önemli bir raporda, gezegeni ısıtan fosil yakıt emisyonları hızla düşse bile gelecek nesillerin 2020'lerin en sıcak yıllarını nispeten soğuk olarak göreceklerini söyledi.

ETKİLERİNİ ARTIRACAK

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 2018'den bu yana altı büyük raporunun bir sentezi olan 36 sayfalık "politikacılar için özet", insanlığın iklim felaketini önleyecek araçlara sahip olmasına rağmen bunları hala yerine getirmediğini hatırlatıyor. 

Dünya şu anda 2030'ların başında ısınma için daha güvenli bir sınır olarak kabul edilen sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerine çıkacak ve bu da yakın gelecekte etkilerin şiddetini artıracak.

‘HALA GEÇ DEĞİL’

Ancak IPCC Başkanı Hoesung Lee AFP'ye verdiği demeçte, raporu bir "umut mesajı" olarak nitelendirerek, “İşleri tersine çevirmek için çok geç değil. Uzun zamandır bildiğimiz iklim sorunlarının üstesinden gelmek için gereken bilgi birikimimiz, teknolojimiz, araçlarımız, finansal kaynaklarımız var, her şeye sahibiz. Bu noktada eksik olan, bu sorunları kesin olarak çözmek için güçlü bir siyasi irade" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER