İmar affı beklentisiyle kaçak yapıların sayısının arttığı söyleyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras cezalerın caydırıcı nitelkikte olmadığı vurguladı. 

'ÖDÜL GİBİ CEZALAR'

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Bodrum Belediyesi 800’e yakın kaçak binanın yıkımını yaparken 5 bin civarında kaçak yapı da mühürlenmiş. "Cezaların ödül gibi olduğuna" dikkat çeken Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kaçak inşaatlara beton verilmemesi için beton firmalarına tebligat yolladıklarını belirterek, "buna karşın kaçak yapılara beton tedarik eden bir firma tespit ettik. Çimento Hazır Beton adlı firmaya kesebildiğimiz ceza ise 1295 TL" ifadelerini kullandı.

Aras, yıkım kararlarının ve işlemlerinin faaliyete geçmesindeki yavaşlığa dikkat çekerek dava süreci ve yürütmeyi durdurma kararlarının alınması beklenirken faaliyeti durdurulan inşaatların çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

KAÇAK YAPILARA BETON SATIŞI

Konuya ilişkin yeni bir yasa teklifi sunacaklarını söyleyen Aras, "kaçak yapılara beton veren firmaların ruhsatlarının iptalini ve imar suçlarına verilen cezaların artırılmasını isteyeceğiz. Ceza olarak 2-5 yıl arasında veriliyor. Ya hükmün açıklamasını geri bırakıyorlar ya da para cezası alıyorlar. Depremle mücadele için de imar kanunun değişmesi gerekiyor. İnsanlar her yıl imar affı bekliyor. Bu onlara cesaret verdi. Şu an Bodrum’da riskli ve kaçak yapılar var. Ruhsatsız, projesiz ve tarım alanlarına yapılıyor" ifadelerini kullandı.

ANKARA'DAN ÖZEL İZİN

Son üç yılda kaçak yapıların arttığına dikkat çeken Bodrum Çevre Platformu’ndan avukat Remzi Kazmaz "Mevcut imar planlarını belediye yavaşlattı. Ankara’dan alınan özel imar izinleri ve ihalelerde ise yoğunluk var. Bodrum üzerinden rant dönüyor. Sermaye burada iktidardan izin alarak iş yapıyor. Bırakın kaçak yapıları, SİT alanları ve ormanlar dönüştürülüyor. Kirli sermaye burayı betona boğdu” dedi.

(KAYNAK)