Lula'nın zaferi, ülkenin Yüksek Seçim Mahkemesi tarafından onaylandığı ve Brezilya'nın önde gelen politikacıları ve uluslararası müttefikleri tarafından kabul edildiği için, Bolsonaro'nun iddiasının ilerlemesi olası görünmüyor. Yine de, sonucu kabul etmeyi reddeden bir protesto hareketini körükleyebilir.

bolsonaro foto

Şu anda Yüksek Seçim Mahkemesi’ne başkanlık eden Yargıç Alexandre de Moraes, şikayette bulunan Bolsonaro'nun seçim koalisyonuna, geçen ay yapılan seçimlerin her iki turu için de incelemelerini 24 saat içinde sunması gerektiğini, aksi taktirde reddedeceğini söylemişti.

‘ARTIK DEMOKRASİYE HAKARET YOK!

Lula'nın İşçi Partisi'nin Başkanı Gleisi Hoffmann, Bolsonaro'nun seçim şikayetini "hile" olarak nitelendirdi. Sosyal medya hesabında, "Artık erteleme, sorumsuzluk, kurumlara ve demokrasiye hakaret yok! Seçim oylamayla kararlaştırıldı ve Brezilya'nın daha iyi bir gelecek inşa etmek için barışa ihtiyacı var" diye kaydetti. 

Bolsonaro'nun koalisyonu, Bolsonaro ile Lula arasındaki 30 Ekim'deki ikinci tura ilişkin denetiminde bazı elektronik oylama makinelerinde "onarılamaz arıza belirtileri" bulduğunu söyledi. Bolsonaro müttefikleri şikayetlerinde, oylama makinelerinin eski modellerinde "belirsizlik yaratan ve sonuçların doğrulanmasını imkansız kılan ciddi arıza belirtileri vardı" dedi. Sonuç olarak, bu modellerden gelen oyların "geçersiz sayılması" çağrısında bulundular.

ORTAYA ÇIKMIYOR

Asker kökenli Bolsonaro, yıllardır kanıtlar sunmadan ülkesinin elektronik oylama sisteminin sahtekarlığa yatkın olduğunu iddia ediyor. Bolsonaro, 30 Ekim'de seçim çağrısı yapıldıktan sonra yaklaşık 48 saat boyunca sessiz kaldı ve hükümetine başkanlık geçişine hazırlanma yetkisi vermesine rağmen hala yenilgiyi kabul etmedi.

Son dört yılda Brezilya'nın sosyal medyadaki ve halka açık etkinliklerdeki en görünür isimlerinden biri olan Bolsonaro, son üç hafta içinde kamuoyunun gözünden kayboldu.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER