Aydın’ın Buharkent ilçesinde taze incir hasadı hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’nin farklı bölgelerine göre ortalama 15 gün daha erken olgunlaşan Buharkent inciri, pazara erken girmesi sayesinde üreticiye önemli bir kazanç sağlıyor.

Sezon başında kilogram fiyatı 250 TL’ye kadar çıkan incir, şu sıralar 150 TL civarında alıcı buluyor. Rekoltenin 25-30 bin ton arasında gerçekleşmesi beklenirken, yaklaşık 100 milyon dolarlık bir ihracat geliri hedefleniyor.

Hem iç hem dış pazarda yüksek talep görüyor

Üretici, tüccar ve tüketici fiyatlardan memnun. İlçede incirin erken hasadı sayesinde hem iç hem de dış pazarda yüksek talep gören ürün, bölge ekonomisine de canlılık katıyor.

Sabahın erken saatlerinde bahçeye gelerek incir toplama işi yapan Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği son sınıf öğrencisi İhsan Civaroğlu, "Büyüklerimizden kalma incir bahçelerimizde hasat yapmaktayız. 30 yaşlarındaki ağaçlarımızda hasat yapıyoruz. Havalarımız iyi gidiyor. Eskiden kalan tarımı şu anki modern tarımla birleştirerek aldığım eğitimi burada da değerlendirmek istiyorum. Turfanda dediğimiz ilk hasatlarda iyi kar elde ediyoruz" dedi.

Alemdağ'da elyaf-sünger fabrikasında yangın çıktı
Alemdağ'da elyaf-sünger fabrikasında yangın çıktı
İçeriği Görüntüle

Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, "Buharkent, Aydın'da ilk incir hasadının yapıldığı yerdir. Erkenci incirlerimiz olan sarı lop ve Bursa siyahı incirlerimizin hasadı, diğer bölgelere göre yaklaşık bir hafta 15 gün önce yapılır'' dedi.