Geçtiğimiz ağustos ayının sonunda Irak’ta düzenlenen seçimlerin ardından Mukteda es-Sadr yanlıları protesto gösterileri düzenleyip başkanlık sarayını basmış, protestolarda 30 kişi yaşamını yitirmişti. Irak’ta uzun süren siyasi boşluk ve iç karışıklıkların ardından bir kez daha erken seçime gidiliyor.

Seçimler öncesi Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Erşat Salihi hafta sonu İstanbul’da bir otelde Türkmenlerle buluştu. Seçimlerde Türkmenler arasında birlik sağlanamaması sebebiyle parlamentoda Türkmen milletvekili sayısının azalmasının öz eleştirisini yapan Salihi, Türkmenlere birlik sözü verdi. 

turkmeneli

'HALEP’TEN MENDELİ’YE...'

Orta Doğu’nun siyasi istikrarsızlığına karşı uzun vadeli plan yapmanın önemini belirten Salihi,Suriye ve Irak Türkleri’ne birlik çağrısı yaptı. Salihi, “Irak gelecekte eğer farklı bir yere giderse, gençlerimizin bir hayali olmalı. Halep’ten Mendeli’ye Türkmeneli hayalimiz olmalı. Bunu yapmak zordur ama uzun vadeli bir hedef bırakmamız lazım. Kısa vade Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğüdür. Eğer bu ülkeler başka bir noktaya giderse biz de hazırlıklı olalım. Bizim de bir coğrafyamız var. Suriyeli kardeşlerimize sözüm şudur: Bayraklarımızı çoğaltmayalım. Bizim Türkmen Bayrağı’mız Suriye’yi de, Irak'ı da kapsar. Büyük Türkmeneli Cephesi uzun vadeli projemizdir” dedi.

POLEMİK HABER/KADİR KAPLAN