Araştırma, mevcut trendlere göre dünya nüfusunun yüzyılın ortasından önce 8,8 milyara ulaşacağını ve ardından hızla düşeceğini öngörüyor. Hükümetler ortalama gelirleri ve eğitim seviyelerini yükseltmek için adımlar attığı taktirde, zirvenin daha erken gelmesi bekleniyor. 

Yeni tahminler, çevre için iyi haber olarak değerlendirilirken, demografik şişkinlik aşıldığında, doğa ve iklim üzerindeki baskı ve buna bağlı sosyal ve politik gerilimlerin azalması bekleniyor. Ancak, düşünce kuruluşu Roma Kulübü tarafından Earth4All’a yaptırılan araştırmanın yazarları, düşen doğum oranlarının tek başına çevre sorunlarını çözmeyeceği konusunda uyarıyor.

‘SORUNLAR CİDDİLEŞEBİLİR’

Azalan nüfus, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerin bulduğu gibi, azalan bir iş gücü ve yaşlanan bir toplumla ilişkili sağlık hizmetlerinde daha fazla stres gibi yeni sorunlar da yaratabilir.

Raporun yazarlarından Ben Callegari, bulguların iyimserlik için bir neden olduğunu ancak bir sorun olduğunu belirterek "Bu bize nüfus bombasının patlamayacağına dair kanıt sağlıyor, ancak yine de çevresel açıdan önemli zorluklarla karşı karşıyayız. Nüfustan daha büyük sorunlar olan aşırı tüketim ve üretime ilişkin mevcut kalkınma paradigmasını ele almak için çok çaba sarf etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER