Yeni yapılan bir çalışmada, insanların kışın uykuya daha çok ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Bulgular, insanların yaz mevsimine göre daha derin REM uykusu aldıklarını ve alışkanlıklarını mevsime göre ayarlamaları gerekebileceğini gösteriyor.

Uyku çalışmalarından geçen insanların analizi, insanların kışın daha fazla REM uykusu aldıklarını buldu. Kışın toplam uyku süresi yaza göre yaklaşık bir saat daha uzun gözükse de bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Bununla birlikte, değişen ışıktan etkilenmesiyle bağlantılı olduğu bilinen REM uykusu, kışın yaza göre 30 dakika daha uzundu.

SONBAHARDA DAHA AZ

Frontiers in Neuroscience dergisinde yayınlanan araştırma, uyku bozukluğu yaşayan kentsel bir popülasyonda bile insanların kışın yaza göre daha uzun REM uykusu ve sonbaharda daha az derin uyku yaşadıklarını gösteriyor. Araştırmacılar, çalışmanın bulguları sağlıklı uykusu olan kişilerde tekrarlanırsa, bunun uyku alışkanlıklarını mevsime göre ayarlama ihtiyacının ilk kanıtını sağlayacağını söylüyor.

Almanya merkezli bir hastaneden Dr. Dieter Kunz, "Mevsimsellik, bu gezegendeki herhangi bir canlıda her yerde bulunur. Kış boyunca performansımız değişmeden devam etse de, insan fizyolojisi değişiyor” ifadelerinde bulundu. 

Kunz, "Genel olarak toplumların, uzunluk ve zamanlama da dahil olmak üzere uyku alışkanlıklarını mevsime göre ayarlaması veya okul ve çalışma programlarını mevsimsel uyku ihtiyaçlarına göre ayarlaması gerekiyor" diye ekledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER