11 yıl aradan sonra Mısır'ı ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanı olan Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmeler sonrasında mevkidaşı ile bir basın açıklaması düzenledi. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ilişkiler düzelme sinyalleri verilmişti. Bunun üzerine Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'nin daveti ile resmi görüşmeye giden Çavuşoğlu, görüşmeye dair önemli açıklamalarda bulunurken Recep Tayyip Erdoğan'ın Abdülfettah el-Sisi ile görüşeceğine dair açıklaması dikkat çekti.

Çavuşoğlu, Recep Tayyip Erdoğan ve  Abdülfettah el-Sisi görüşmesine dair yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

ERDOĞAN-SİS GÖRÜŞMESİ SEÇİM SONRASINADA

"Diyalog eksikliğinden kaynaklı yanlış anlaşmaları gidereceğiz. Bugün bölgesel konuları da değerlendirdik. Tüm bu alanlarda daha yakın iş birliği içinde olmamız gerekiyor. Mısır'daki Türk firmalarının yatırımlarının 2 milyon dolara ulaştığını ve bunun da yaklaşık 100 bin civarında istihdam sağladığını görüyoruz. Biz firmalarımızı daha fazla yatırım için teşvik edeceğiz. Seçim süreci başladı. Seçimden hemen sonra sayın Cumhurbaşkanımız ile Cumhurbaşkanı Sisi biraraya geleceklerdir. Onun tarihini liderler kendileri karar verecektir, ancak hazırlığını biz yapacağız. 9 yıllık açığı kapatmak için hızlı ve yakın çalışmamız gerekiyor."

İLİŞKİLER NEDEN BOZULMUŞTU?

General Abdülfettah el-Sisi, Mısır'da Müslüman Kardeşler'in lideri eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı yapılan protesto ve gösterileri fırsat bilerek 2013 yılında darbe ile iktidarı ele geçirmişti. Bunun üzerine Türkiye-Mısır ilişkileri maslahatgüzar seviyesine indirilmişti.

DÜNYA KUPASINDA EL SIKIŞTILAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Kupası'nın açılış töreni için gittiği Katar'ın başkenti Doha’da Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi ile el sıkışmıştı.

ERDOĞAN'IN SİSİ İÇİN KULLANDIĞI BAZI İFADELER

19 Haziran 2019 İstanbul Belediye Başkanlığı seçimi öncesinde:

Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı diyeceğiz? Mesele bu kadar önemli.

19 Haziran 2019 – İstanbul Belediye Başkanlığı seçiminin tekrarı öncesinde:


Darbeyle başa geçen şu andaki zalim Sisi, 50'ye yakın kişiyi idam etmiştir. Batı bu idamlara sessiz kalmıştır. Avrupa ülkeleri idamı yasaklarken, katil Sisi'nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdi. Bu ikiyüzlülük değil çok yüzlülük.

17 Haziran 2019:

Beni Sisi ile çok barıştırmak isteyenler var, asla kabul etmiyorum, etmem de. Neden? İşte bunlardan dolayı. Neden? Halkının yüzde 52 oyunu almış olan bir Mursi'yi ve arkadaşlarını cezaevine mahkum eden bir antidemokratla karşı karşıya gelmem, onunla aynı masada oturmam.

13 Mart 2019:

(Sisi ile görüşüp görüşmeyeceği sorusu üzerine) Şaka yapıyorsun herhalde. Böyle bir şey arkadaşlar söz konusu değil. Bizim gündemimizde böyle bir şey asla söz konusu değil. Böyle bir şeyin olabilmesi için çok ciddi bir defa olumlu istikamette adımların atılabilmesi lazım.

1 Mart 2015:

Ben uluslararası platformlarda şu anda darbeci Sisi'yi Cumhurbaşkanı olarak kabul etmediğimi söyledim. Yine söylüyorum. Benim için Mısır'ın Cumhurbaşkanı Mursi'dir. BM'de aynı masaya onunla oturmadım. Oturursam, kendimi inkar ederim. Oturursam demokrat olmam

POLEMİK HABER