Çavuşoğlu, Şukrş ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Mısır'ın önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, ikili ilişkilerde somut adımların atıldığını açıkladı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

MISIR'DAN CİDDİ ÖLÇÜDE İNSANİ YARDIM GELDİ

"Mısır'ı ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. En kısa süre içerisinde kardeşim Şükri'yi de Türkiye'de bir kere daha misafir etmekten büyük memnuniyet duyacağım. Depremden sonra bize verdikleri destek için Mısır hükümetine ve kardeş Mısır halkına teşekkür etmek istiyorum. Zor zamanlarda gösterilen dayanışmayı unutmayacağız. Türkiye'ye Mısır'dan ciddi ölçüde insani yardım geldi." 

DİPLOMATİK İLİŞKİLER ÜST DÜZEYE ÇIKACAK

"Şimdi ilişkilerimizde somut adımlar atıyor olmaktan en çok heralde ikimiz memnunuz. Mısır ile ikili ilişkilerimizi geliştirirken, sadece her iki ülkenin yararına ne yapılabilir diye konuşmuyoruz, aynı zamanda bölgemizin huzuruna yönelik yapılacakları da ele alıyoruz. En kısa sürede diplomatik ilişkiler üst düzeye çıkacak." 

ERDOĞAN, SİSİ İLE GÖRÜŞECEK

"Diyalog eksikliğinden kaynaklı yanlış anlaşmaları gidereceğiz. Bugün bölgesel konuları da değerlendirdik. Tüm bu alanlarda daha yakın iş birliği içinde olmamız gerekiyor." 

"Mısır'daki Türk firmalarının yatırımlarının 2 milyon dolara ulaştığını ve bunun da yaklaşık 100 bin civarında istihdam sağladığını görüyoruz. Biz firmalarımızı daha fazla yatırım için teşvik edeceğiz."

"Seçim süreci başladı. Seçimden hemen sonra sayın Cumhurbaşkanımız ile Cumhurbaşkanı Sisi biraraya geleceklerdir. Onun tarihini liderler kendileri karar verecektir, ancak hazırlığını biz yapacağız. 9 yıllık açığı kapatmak için hızlı ve yakın çalışmamız gerekiyor."

'MISIR'IN FİLİSTİN KONUSUNDA OYNADIĞI ROLÜ TAKDİR EDİYORUZ'

"İlişkilerimizde bir kopukluk oldu. Bundan sanırım alacağımız dersler de var. Bundan sonraki süreçte görüş ayrılıklarımız da olacaktır. Ne olursa olsun, bu bağlarımızı bir daha koparmamak için de her iki taraf olarak da üzerimize düşeni yapacağız. Mısır, hepimiz için önemli bir ülke. Mısır'ın Filistin konusunda oynadığı rolü takdirle karşılaşıyoruz."