Gündem

Çekmeköy’de skandal! Kaymakam seçim çalışmaları için sahaya indi

Çekmeköy Kaymakamı Resul Çelik, AK Parti’nin yerel seçim çalışmaları kapsamında, yasak olmasına rağmen propaganda yapmak için ev ziyaretlerine başladı.

Abone Ol

AK Parti iktidarının görevde bulunduğu süre boyunca kamu görevlilerinin siyasete karışmaları olağan bir durum haline geldi. Siyaset yapmaları ve propaganda çalışmalarının içinde bulunmaları kanunen yasak olan bürokratlar, devletin kanunlarını hiçe sayarak yasağı delmeye devam ediyor.

KAYMAKAM EV ZİYARETLERİNDE

Bunun son örneği, İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde görüldü. Çekmeköy Kaymakamı Resul Çelik, AK Parti’nin yerel seçim çalışmaları kapsamında, propaganda yapmak için ev ziyaretlerine başladı.

SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTILAR

Çekmeköy Haber Facebook sayfasında paylaşılan haberde, "Çekmeköy Kaymakamı Sayın Resul Çelik vatandaşlara ev ziyaretinde bulundu.” İfadeleri kullanıldı.

İL JANDARMA KOMUTANI DA SAHADA

Geçtiğimiz günlerde İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topçu da, benzer şekilde sahaya sürülmüştü.

ANAYASA ‘SUÇ’ DİYOR

Devlet memuru olan kamu görevlilerinin, siyaset yapamayacağı ve siyasi parti üyesi olamayacağıyla ilgili olarak, Anayasa’da şu ifadeler yer alıyor:

Devlet memurlarının tarafsız olma yükümlülüğü aynı zamanda devletin tarafsızlığı anlamına gelmektedir çünkü devlet tarafsızlığını ancak devlet memurlarının görevlerini icrası vesilesiyle yerine getirebilir. Bu bağlamda devletin hizmetlerinin sunumunda devlet memurlarına ağır yükler yüklemesi ve bu hizmetlerde yaşanabilecek aksamaları önlemek adına katı tedbirler öngörmesi anlaşılabilir.

Anayasa'nın 68. maddesinde yer alan devlet memurluğu ile siyasi parti üyeliğinin aynı anda bulunamayacağına ilişkin hüküm hukukun üstünlüğü temelinde hareket eden tarafsız bir kamu idaresinin işlevselliğini sağlamaya yöneliktir. Söz konusu kurala göre bir devlet memuru tarafından yerine getirilen bağımsız görevlerin siyasi taleplerle bağlantılı olduğu iması dahi devletin objektifliğini sarsabilir. Bunun içindir ki 657 sayılı Kanun'da devlet memurlarının tarafsızlık ve devlete bağlılık sorumluluklarının kapsamında siyasi partiye üye olamayacakları düzenlenmiştir. Aynı Kanun'un 125. maddesinde ise siyasi partiye girmek memuriyetten çıkarılma cezası olarak hüküm altına alınmıştır.