Merkez üssü Kahramanmaraş Güneydoğu Anadolu'da meydana gelen ve 11 il'i vuran 2 büyük yıkıcı depremin etkileri tüm Türkiye'yi sarstı. Bu bölgeler peş peşe gelen depremlerle sarsılırken uzmanlar da uyarılarda bulunuyor.
İSTANBUL'DAKİ TABLO ÇOK DAHA KÖTÜ OLABİLİR
Kırılan fayların bölgedeki diğer fayları da tetikleyebileceğine dikkat çeken uzmanlar, tedbirli olunması gerektiğini söylüyor. Binaların durumu ve nüfus yoğunluğuna dikkat çeken uzmanlar olası bir depremde İstanbul'daki tablonun çok daha kötü olmasından endişe ediyor.
Prof. Dr. Celal Şengör'den beklenen İstanbul depremiyle korkutan açıklama geldi. KAFA TV'nin YouTube'daki kanalına Şengör büyük İstanbul depreminin kaç dakika süreceğini açıkladı.
'DEPREMİN 2 DAKİKA SÜRECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ'
İstanbul depreminin süresiyle ilgili de tahminde bulunan Şengör açıklamasının devamında şöyle konuştu, 'Elimizdeki verilere göre İstanbul depreminin 2 dakika süreceğini düşünüyoruz. Beykoz, Anadolu Hisarı ve Bebek buralar sağlam yerler fakat Beşiktaş'a garanti veremem. İstanbul'da sahillerden uzak durulmasını tavsiye ediyorum.
ŞENGÖR, YEŞİLKÖY İLE TUZLA'YA DİKKAT ÇEKTİ
Marmara'da en az 7 şiddetinde deprem beklediklerini söyleyen Şengör, bu depremin Yeşilköy ve Tuzla'da 9 şiddetinde hissedileceğini belirtti. Şengör, "Yeşilköy'de ve Tuzla'da şiddet 9'a çıkacak! Büyüklük değil ama şiddet 9 olarak hissedilecek. Depremin büyüklüğü için en az 7.0 şiddetini öngörüyoruz. Yeşilköy'ün zemini de iyi değil. Adalar'daki evler sağlam ama fay burnunuzun dibinde, Adalar'da tsunami tehlikesi yok. Adalar'ı sıkı bir şekilde sallayacak.' ifadelerini kullandı.
'İSTANBUL İÇİN DEPREMİN ELİ KULAĞINDA!'
Daha sonra T24’ten Cansu Çamlıbel’e de konuşan Şengör, beklenen İstanbul depremine ilişkin 'İstanbul için depremin eli kulağında. Ama bir tarih telaffuz edemeyiz. Mümkün değil. Dünyadaki bütün deprem camiasında hâlâ konuşulan; depremin önden kestirilmesi mümkün değildir' ifadelerini kullandı.
Şengör, İstanbul'daki ilçelerin depremden nasıl etkileneceğini de değerlendirdi. Buna göre:
- Kadıköy, Fenerbahçe, Kartal, Maltepe hepsi güneyde kalıyor faya çok yakın.
-Bakırköy, Yeşilköy, Zeytinburnu hep tehlikeli.
- Avcılar'da bir kil tabakası var, semt o kil tabakasının üstünde kayıyor. Avcılar zaten sürekli denize doğru kayıyor.
- Fatih, Suriçi -Suriçi'nin altı neojendir, içinde Bakırköy formasyonunun olduğu yerler varsa oralar tehlikeli- Avcılar'a nazaran daha iyi durumda.
- Bakırköy, Florya, Zeytinburnu felaket.
- Kemerburgaz altı kum olduğu için tehlikeli, buna Kilyos'u da ilave edebiliriz.
-Küçükçekmece Zeytinburnu ve Avcılar kadar tehlikeli, Silivri tehlikeli, Çatalca içerilerdeysen o kadar tehlikeli değil, ne kadar içeride olduğuna bağlı.
- Büyükçekmece tehlikeli, Esenyurt eğer Küçükçekmece gölünün kuzeyindeysen nispeten daha iyi.
- Bağcılar'ın yüksek yerleri Avcılar gibi tehlikeli.
- Arnavutköy kuzeyde kalıyor altı kum olan yerleri tehlikeli.
- Bahçelievler pek sağlam değil.
- Beylikdüzü'nün altı eosen kalkerleridir kireçtaşından oluşur sağlam bir kayadır, binaların sağlamlığına bağlı.
- Kemerburgaz çok tehlikeli.
- Pendik ve Suadiye tehlikeli.