CHP’li Veli Ağbaba, 9 Mayıs Salı günü sona erecek olan OHAL kararına ilişkin olarak "OHAL’i orman ve meraları yapılaşmaya açmak için kullandılar. Aylardır OHAL koşullarında bile yol alamadılar" dedi.

BirGün Gazetesi'nden Hüseyin Şimşek'in haberine göre, kararnameyle yabancı kişi, kurum ve kuruluşlara deprem bölgesinde konut ve işyeri yaptırabilme olanağı sağlandı. 

Ayrıca tek bir çivi bile çakılamayacak Hazine arazilerine kontrolsüz bir şekilde imar izni verilmesinin önü açıldı. Tüm bürokratik işlemler baypas edilerek ilgili bakanlıkların “oluru” yeterli hale geldi. OHAL kapsamında güvenlik önlemleri de artırıldı ancak buna rağmen bazı depremzede vatandaşların yağmacı zannedilerek linç edilmelerinin önüne geçilemedi.

OHAL İLANI RANT ODAKLI

İktidarın OHAL ilanının yalnızca rant odaklı olduğunu, asıl amacının depremzedelerin şartlarını iyileştirmek değil bu süreci kazançla atlatmak olduğunu bildiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise konuyla ilgili BirGün’e konuştu. Ağbaba, “OHAL’in kaldırılması elbette olumsuz bir durum değil. Olması gereken oluyor. AK Parti döneminde ne OHAL altında ne de OHAL dışında düzgün bir yönetim örneği göremiyoruz” dedi.

İNSANLAR BİR AY SONRASINI GÖREMİYOR

Depremin yaşandığı kentlerdeki eksikliklerin bitmediğini, AK Parti'nin tüm olanaklarına rağmen ihtiyaçlara cevap veremediğini vurgulayan Ağbaba, “AK Parti OHAL'i orman ve meraları, Hazine arazilerini yapılaşmaya açmak için kullandı. Deprem bölgesindeki süreç hala yönetilebilir bir süreç değil. Belirsizliklerle dolu. Konut yerleri ile ilgili bile net bilgi yok. İnsanlar bir ay sonrasını göremiyor. Başlarını sokacak bir bez parçası bulanlar şükreder hale geldi. OHAL altında da bu süreci götüremediler. Çeşitli işlemleri kolaylaştırarak bile halledemediler. 14 Mayıs’tan sonra bu işin üstesinden OHAL ilanına bile gerek duymadan biz geleceğiz" diye konuştu.