Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), Karbon Piyasası Projesi için yasa çıkmasını beklemeden yönetmelik taslağı hazırlamasına CHP Parti Meclis Üyesi Baran Bozoğlu’ndan tepki geldi. Bozoğlu, “Kurumlar arası güç savaşı. EPDK, yetkisini aşarak İklim Değişikliği Başkanlığı'nın görevine göz dikti” dedi.

Türkiye’nin Paris Anlaşmasına üye olmasının ardından iki yıldır “Gönüllü Karbon Piyasası Projesi” üzerinde çalışma yürütülüyor. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle projenin altyapı hazırlığı için Çevre Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığının görevlendirilmesine ve bu konuda henüz yasa çıkartılmamasına rağmen EPDK, “Karbon Piyasalarının İşletilmesine İlişkin Yönetmelik” taslağı yayımladı.

'TASLAK YÖNETMELİĞİNİN YÜRÜTÜCÜSÜ OLMASI ÇELİŞKİ DOĞURUYOR'

CHP’li Baran Bozoğlu, EPDK’nin yönetmelik taslağının ilgili kurumlar bilgilendirilmeden hazırlandığını ve yönetmeliğin kanunla düzenlenmesi gereken alanları düzenlediğini savundu. Bozoğlu, şunları söyledi:

“Yönetmelikte mülkiyet hakkı, temel hak ve özgürlüklere ilişkin düzenlemeler, mali yükümlülükler de yer almaktadır. Ancak anayasa gereği bu düzenlemelerin kanuni dayanağı olması gerekmektedir. Taslak yönetmelikte başkanlığa sadece raporlama ve bilgi verme görevleri gibi esasa ilişkin olmayan görevler tanımlanmıştır. Ancak, 'Usul ve esasları belirlemek, gerekli denetim ve yaptırımları uygulamak' görevi İklim Değişikliği Başkanlığı'na aittir. Bu nedenle de taslak yönetmeliğin yürütücüsünün EPDK olması da çelişki doğurmaktadır.”

Bozoğlu EPDK’nin yetkisi ve uzmanlığı olmayan bir kurum olduğunu söyleyerek, “Anayasada yer alan kanunilik ilkesi ile belirlilik ilkesi, 6446 sayılı Kanun'daki yetkilerin aşılması ve yetki tecavüzünün varlığı nedeniyle bahse konu taslak yönetmeliğin hukuka aykırı olduğu değerlendirilmektedir” dedi.

AK Parti'den CHP'ye geçti: En borçlu belediye AK Parti'den CHP'ye geçti: En borçlu belediye

'EKONOMİK DÖNGÜYÜ ELİNDE TUTMAK İSTİYOR'

Bozoğlu, EPDK’nin hazırladığı yönetmelik taslağıyla yetkilerini aştığını vurgulayarak, “Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri uzun süredir İstanbul’da bir doğalgaz ve enerji merkezi yapmayı planladıklarını anlatıyordu. Bu merkez kapsamında yetkisini aşarak karbon piyasası sürecini de almak istiyor. Ciddi ekonomik döngünün olacağı bir sistemi kontrol altında tutmak istiyor” dedi.

Projenin nasıl yürümesi gerektiği konusunda da bilgi veren Bozoğlu, “Karar gereği sürecin İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Emsiyon ticaret sistemi (karbon borsası) çok iyi ve şeffaf bir şekilde denetlenebilmelidir. İklim Değişikliği Başkanlığı’nın kuruluş kanununda da açıkça bu konunun başkanlık tarafından yapılacağı belirtilmiştir” diye konuştu.