Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, vatandaşların kanser tedavisinde kullanulan bazı ilaçlara ulaşamadığını ve hastaların karaborsadan ilaç satın olmak durumunda kaldığını söyledi.

Dövizde yaşanan artış sonrasında ilaç temininde yaşanan sorun devam ederken hastanelerin de ilaçlarını yeterince tedarik edemediği öğrenildi. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesinde yaşananları Meclis'e taşıyan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Kanser ilaçları neden bulunamıyor?” diye sordu. 

Hastalara tedavi için yazılan bazı kanser ilaçlarının eczanelerde satılmadığını ve bu ilaçların hastaneler tarafından hastalara verilmesi gerektiğini belirten Emir, “Kanser tedavisinde kullanılan kalsiyum folinat etken maddeli ilaç da bu ilaçlardan birisi. Ancak hastanelerde uzunca bir süredir bulunamıyor. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi de kanser hastalarına bu ilacı yazıyor ama tedarik edemiyor.” dedi.

Kamuya yaklaşık maliyetinin 100 lira olan ilaçların hastalar tarafından karaborsandan bin liraya satın alımak zorunda kaldıklarını ve bu yüzden ilacın fiyatının bin liraya kadar çıkabildiğini belirten Emir, Hatta bazen hastalar parasıyla bile bu ilacı karaborsadan dahi bulmakta güçlük çekiyor. Yani Sağlık Bakanlığı'nın beceriksizlikleri yüzünden hastalar karaborsada ilaç aramaya mecbur ediliyor” dedi.

Konu hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya eleştiriler yönelten Emir, şu soruları da yöneltti, “Kalsiyum folinat etken maddeli ilaç şu anda hangi hastaneler tarafından tedarik edilememektedir? Söz konusu ilaçla ilgili tedarik sorunu ne kadar zamandır yaşanmaktadır? İlacı karaborsadan hastalara temin eden kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmuş mudur? Bu kişiler ilacı nasıl ve nereden tedarik etmektedir? Bugüne kadar kaç kanser hastasına bu ilaçtan kaç kutu reçete edilmiştir? Bunlardan kaçı tedarik edilebilmiştir?”