Özel-Erdoğan görüşmesinin tarihi belli oldu Özel-Erdoğan görüşmesinin tarihi belli oldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e pos cihazı Libya ve Irak üzerinden Türkiye’de kara para aklama iddialarını sordu.

'ŞİMŞEK SİSTEMİN İŞLEMESİNE GÖZ YUMUYOR'

12punto‘nun aktardığı habere göre, Şimşek’in "Biz yurt dışında para aramıyoruz" söylemini hatırlatan Karabat, cari açığı kapatan paraların büyük kısmı pos cihazları ile geldiğini öne sürdü.

2019 yılından bu yana pos cihazı ile kara para aklama sisteminin içinde 70 milyar doların üzerinde işlem yapıldığını söyleyen Karabat, BDDK ve MASAK’ın süreçlerden haberdar olduğunu Savcılık ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ise soruşturma yürüttüğünü belirtti. Karabat, “Ama Şimşek halen sistemin işlemesine göz yumuyor” dedi.

Sosyal medya platformu X üzerinden paylaşım yapan Karabat, şunları kaydetti:

Pos cihazı üzerinden başta Libya ve Irak olmak üzere yurtdışından Türkiye’ye aktarılan kara paraların aklanması devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bunu görmezlikten geliyor. Avrupa ve Ortadoğu’da sıcak para için gitmedik ülke bırakmayan Mehmet Şimşek diyor ki ‘Biz yurt dışında para aramıyoruz.’ Aslında haklı. Çünkü cari açığı net hata noksan olarak kapatan paraların büyük kısmı pos cihazları ile geliyor.

2019’dan günümüze kadar kurulan pos cihazı ile kara para aklama sisteminin içinde 70 milyar doların üzerinde işlem yapılmıştır. BDDK ve MASAK bunları biliyor. Savcılık ve Gelir İdaresi Başkanlığı bu konu hakkında soruşturma yürütüyor. Ama Şimşek halen sistemin işlemesine göz yumuyor! BDDK’nın konu ile ilgili düzenlediği ve savcılığa sunduğu bir raporunda 31 şirkete yurt dışı işlemleri için 309 adet pos cihazı verildiği belirtiliyor. Bu şirketlere ve pos cihazlarına ‘günlük limit noktası’ oluşturulmadı. Böylece gün içinde yüzbinlerce dolarlık işlem yapabiliyorlar.