AK Partili milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan ve Tarım Komisyonu'nda görüşülen yasa teklifine göre, Tarım Bakanlığı arz ve talep durumuna göre hangi yöredeki çiftçinin, hangi tarımsal ürünü ne miktarda ekeceğie karar verebilecek.

5 YIL DESTEK PROGRAMINDAN MAHRUMİYET!

Sözcü'de yer alan Erdoğan Süzer'in haberine göre, çiftçi bulunduğu bölgede ilan edilen ürün dışında hiçbir ürünü tarlasına ekemeyecek. Plan dışına çıkıp başka bir ürün eken çiftçi önce yazılı olarak uyarılacak. Uyarıya karşın 12 ay içinde plana uymayan çiftçi, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.

İYİ PARTİ'DEN ELEŞTİRİ

Çiftçi ikinci yılda da farklı ürün ekmeye devam ederse elde ettiğin ürünün yıllık brüt hasılasının yüzde 1'i ila 5'i oranında cezaya çarptırılacak. Düzenlemeyi eleştiren İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş, "sizin istediğinizi ekmedi diye çiftçiyi sopalayamazsınız" dedi.

'CEZA DEĞİL TEŞVİK'

Yokuş, ceza ile değil teşvik ile olması gerektiğini belirterek "Ey çiftçi, biz size ‘Şu ürünü ek' diyeceğiz, aksini yaparsan sana sopa, ceza. Gerçekten şaşkınım. Ceza yerine teşvik et kardeşim. Cezayı çiftçiye anlatamazsınız. Ben yarın Konya'ya gideceğim diyeceğim ki, ‘Kardeşim, sana dayatacak, para eder mi etmez mi kumar gibi oynayacak, sonra diyecek ki bunu ekmediğin için seni cezalandırıp sopalarım seni.' Çiftçiyi, köylüyü sopalayamazsınız, ceza getiremezsiniz” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEHLİKESİ

Eleştirilere cevap veren Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider “Tarımda bir sürdürülebilirlik tehlikesi, ürünün sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarılması riski söz konusu. Artık üreticinin değil kar etmesi hangi yıl hangi zararı edeceğinin hesaplandığı bir sürece geldik. Bizim bulabildiğimiz en iyi çözüm bu” dedi.
 

(KAYNAK)