ABD’nin Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Upside Foods adlı bir şirketin tavuklardan canlı hücreler almasına ve ardından bunları kontrollü bir laboratuvar ortamında büyüterek hiçbir hayvanın öldürülmediği bir et ürünü üretmesine izin verecek.

‘BİRDEN FAZLA FİRMAYLA GÖRÜŞÜYORUZ’

FDA, laboratuvarda yetiştirilen diğer etlerin satışını onaylamaya hazır olduğunu söyledi ve deniz yaşamının hücrelerinden deniz ürünleri yetiştirmek isteyen şirketler de dahil olmak üzere "birden fazla firmayla görüşmelerde bulunduğunu" belirtti. FDA şefi Robert Califf, "Dünya bir gıda devrimi yaşıyor ve Gıda ve İlaç İdaresi, gıda arzında yeniliği desteklemeye kararlı" dedi.

Singapur, laboratuvarda yetiştirilen et ürünlerinin yasal olarak tüketicilere satıldığı tek ülke, ancak ABD'nin onayı, destekçilerin geleneksel hayvancılıktan daha verimli ve çevre dostu olduğunu söylediği yeni bir gıda pazarına kapıları açabilir.

yapay-et

ŞİRKET ‘AYNISI’ DİYOR

Eskiden Memphis Meats olarak bilinen Upside Foods, hayvan dokularından hücreleri toplar ve ardından biyoreaktörlerde yenilebilir et üretir. Şirket, yetiştirilen etin geleneksel olarak yetiştirilen etle aynı olduğunu söyledi.

Laboratuvarda yetiştirilen etin süpermarketleri doldurması birkaç ay alacak. Her ürünün düzenleyiciler tarafından onaylanması gerekirken, Upside Foods'un girişimi için ABD Tarım Bakanlığı’nın onayını alması gerekiyor.

‘TÜKETİCİ NE DİYECEK?’ SORUSU 

Ayrıca, tüketicilerin yapay et fikrine nasıl tepki vereceği de belirsiz. Impossible Burger gibi yeni nesil bitki bazlı et ikameleri birçok kişi tarafından övüldü ancak sektörde devrim yaratmadı. Ancak yapay et endüstrisi, fabrika çiftçiliği ve hayvan refahı konularının yanı sıra et üretiminin iklim üzerindeki etkisinin giderek arttığı bir çağda kendisini çevre dostu bir alternatif olarak konumlandırmaya çalışıyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER