Yüksek Halk Savcılığı (SPP) tarafından yayınlanan rakamlar, Çin’deki adalet sisteminin son dönemde sıkılaşan iç güvenlik ortamında nasıl işlediğini gösteriyor. 

SPP'nin görev süresi sona eren direktörü Zhang Jun, şiddet içeren suçlara yönelik kovuşturmaların yüzde 31,7 oranında azaldığını, kumar, dolandırıcılık ve müstehcen materyallerin yayılması gibi internet tabanlı suçlara ilişkin kovuşturmaların ise yüzde 43,3 oranında arttığını söyledi.

JİNPİNG BASKIYI ARTIRDI

Daha önceki SPP raporunda, 2018 ile 2022 arasında bin 400 ulusal güvenlik kovuşturması yapıldığı belirtilmiş ancak resmi çalışmada bundan bahsedilmedi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping yönetimindeki yetkililer, muhaliflerin, protestocuların ve insan hakları avukatlarının hedef alınması da dahil olmak üzere ulusal ve kamu güvenliğine yönelik suçlara karşı baskılarını artırdı. 

SPP ayrıca, cezai kararlara karşı 41 bin itiraz yapıldığını bildirerek bir önceki raporlama dönemine göre yüzde 18,9'luk bir artış olduğunu gösterdi. 

Beş yıllık dönemde il başkanı veya bakanlık düzeyinde veya üzerinde olan yüzden fazlası da dahil olmak üzere 78 bin yetkilinin yolsuzluk ve rüşvetten yargılandığı ortaya çıktı. İktidara geldiğinden beri Xi Jinping, Çinli siyasiler üzerinde kapsamlı bir yolsuzluk baskısı yürütüyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER