Çin Voleybol Federasyonu daha sonra özür diledi ve kararın "deneyim eksikliğinden" kaynaklandığını söyledi. Ancak birçoğu, yetkililerin Çin'in maske kullanımında "fazla ileri" gitmesine bir örnek olduğunu söyledi. 

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

Olay Perşembe günü Filipinler'deki Asya Kupası'nda gerçekleşti ve Çin takımının İran'a karşı mücadele ettiğini gördü. Sporcuları maskeli halde gösteren maçtan fotoğraflar, sosyal medyada hızla yayıldı ve Çin'in en büyük sosyal medya platformu olan Weibo'da konuyla ilgili 16 milyondan fazla görüntülenme ile çevrimiçi olarak alışılmadık bir eleştiri patlamasını tetikledi.

Bir Weibo kullanıcısı, "Sağlık mı yoksa performans mı daha önemli? Sporcularımıza karşı biraz sorumluluk almamız gerekiyor" diye kaydetti. Bir başkası, "Bu sözde salgın önleme saçmalığı daha ne kadar devam edecek? Diğer tüm ülkelerde şaka konusu mu olmak istiyoruz?" dedi. Çevrimiçi öfke, Çin Voleybol Federasyonu'nun halka açık bir özürle yanıt vermesine neden oldu.

Federasyonun Weibo'dan yaptığı açıklamada, takım organizatörlerinin oyundan önce diğer takımlarda Covid-19 bulaşmış oyunculardan haberdar olduğu ve Çinli takım üyeleri arasında bazı semptomların rapor edildiği belirtildi. Yayılmayı önlemek için, sahaya girerken oyuncularının maske takmasını istediler. Ancak oyuncuların sahada maske takması gerekip gerekmediği konusunda net olmadıkları için takımın sadece ilk yarıda maske taktığı söylendi.

MASKELER ÇIKTIKTAN SONRA ÇİN KAZANDI

İlk seti kaybettikten sonra, çoğu oyuncu daha sonra devre arasında maskelerini çıkardı ve daha sonra İran'a karşı 3-1 kazandı. Organizatörler, "Maske ile oynamanın oyuncuların sağlığı için iyi olmadığını anladıktan sonra, takım bize zamanında oyuncularımızın maskelerini çıkardığını " söyledi. Açıklamada ayrıca, üyeleri daha önce Covid-19’a maruz kalmamış olan ve yurtdışında yarışan Çinli ekiplerin karşılaştığı "zorluklara" da atıfta bulunuldu.

Çin, iç ve dış mekan maske zorunluluğu, şiddetli, ani kilitlenmeler ve kapalı sınırlar dahil olmak üzere dünyanın en katı Covid-19 kısıtlamalarından bazılarını uygulamaya devam ediyor. (BBC)