Çin devlet medyası Xinhua’nın bildirdiğine göre ülkenin Anhui eyaletinin başkenti Hefei'de  yer alan nükleer füzyon reaktörü yeni bir rekor kırdı. 

GELECEK VAADEDEN  DÜNYANIN EN BÜYÜK ARAŞTIRMASI

Dünyanın en büyük ve en önemli uluslararası bilimsel araştırma projelerinden biri olan ITER, füzyon reaksiyonları yoluyla ışık ve ısı yayarak güneşe benzer bir şekilde temiz, karbonsuz enerji ürettiği için "Yapay Güneş" olarak tanımlanıyor. Proje, Avrupa Birliği, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Güney Kore, Hindistan ve Rusya tarafından ortaklaşa finanse ediliyor. Uzmanlara göre dünyanın temiz bir gelecek arayışında önemli bir adım olduğunu görüşü hakim.

Çin Bilim Günlüğü gazetesinin bildirdiğine göre sıcaklığı 100 milyon santigrat dereceyi bulan plazma ile doğrudan temas etmek üzere tasarlanan ITER'in ilk duvar paneli, reaktör çekirdeğinin en önemli bileşenlerinden biri olarak görülüyor.

NEDEN YAPAY GÜNEŞE İHTİYAÇ DUYULDU?

Bilim insanları uzun yıllardır fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak ve düşük karbonlu enerji üretmek amacıyla nükleer füzyon deneyleri ile dünyada "yapay güneş" yaratmaya çalışarak çözüm arıyor.
Çin, ise nedenini şöyle ifade ediyor: Yapay güneş cihazını geliştirmenin asıl amacının, yıldızlarda meydana gelen doğal reaksiyonları taklit ederek neredeyse sınırsız temiz enerji sağlamak olduğunu belirtiyor.