Vakalarda ülke çapında bir artış, yetkililerin Şanghay'daki okulları kapattığını duyurması ve yaklaşık 19 bölgede Omicron ve Delta varyantlarıyla savaşmasının ardından devam ediyor. 

Bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Jilin şehri kısmen kapatıldı, yüzlerce mahalle mühürlendi, Kuzey Kore sınırındaki yaklaşık 700 bin nüfuslu Yanji ise tamamen kapatıldı.

YETKİLİ ‘YETERSİZLİĞİ’ KABUL ETTİ

Virüsün 2019'un sonlarında ilk tespit edildiği Çin, hızlı kapanmalar, seyahat kısıtlamaları ve vakalar ortaya çıktığında toplu testlerle uygulanan katı bir sıfır Covid-19 politikası sürdürdü. Ancak, son derece bulaşıcı Omicron varyantının yol açtığı son alevlenme ve asemptomatik vakalardaki ani artış, bu yaklaşıma meydan okuyor.

Jilin eyalet sağlık komisyonunda görevli bir yetkili olan Zhang Yan, yerel yetkililerin virüsle mücadelesinin şu ana kadar eksik olduğunu kabul etti. Verdiği demeçte, "Bazı alanlardaki acil müdahale mekanizması yeterince sağlam değil, Omicron varyantının özelliklerinin yeterince anlaşılmadığı ve kararın yanlış olduğu" dedi.

‘ORMAN YANGINI GİBİ YAYILIYOR’

Ekonomistler sert kısıtlamaların ekonomiye zarar verdiği konusunda uyarırken, yetkililerin virüsü kontrol altına almak için giderek daha yumuşak ve daha hedefli önlemleri teşvik etmesiyle Çin'de katı yaklaşımın yorgunluğu görülüyor. Şubat ayının sonundan bu yana vakalar arttığından, ülkenin farklı bölgelerindeki tepki, Xi'an şehrinin ve 13 milyon insanının iki hafta boyunca karantinaya alındığı Aralık ayına kıyasla genellikle daha yumuşak oldu.

Çin'in en büyük şehri Şanghay'da yetkililer, toplu karantinalar yerine yakın temas korkuları nedeniyle okulları, işletmeleri, restoranları ve alışveriş merkezlerini geçici olarak kilitlemeye başladı.

Geçen hafta, önde gelen Çinli bir bilim insanı, ülkenin Omicron'un orman yangını gibi yayıldığı diğer ülkeler gibi virüsle bir arada yaşamayı hedeflemesi gerektiğini söyledi. Ancak hükümet, kitlesel karantinaların bir seçenek olmaya devam ettiğini de açıkça belirtti. (Guardian)