Honduras’ın ilişkilerini koparmasıyla beraber yalnızca 13 ülkeyle diplomatik bağları kalan Tayvan, uluslararası alanda daha da izole hale gelirken, gelişmeyle ilgili konuşan Honduras Dışişleri Bakanı Eduardo Reina, "Olaylara çok pragmatik bakmalı ve Honduras halkı için en iyi faydayı aramalıyız" dedi. 

Çin, diplomatik ilişki içinde olduğu ülkelerin Tayvan ile resmi bağlarını sürdürmesine izin vermezken, Honduras Başkanı Xiomara Castro, seçim kampanyası sırasında Tayvan'la bağları kesme ve Çin'le ilişkilere başlama fikrini gündeme getirmişti.

TAYVAN’DAN ‘ÇİN’İN TUZAĞINA DÜŞMEYİN’ UYARISI

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Honduras hükümetine Castro'nun açıklamasıyla ilgili "ciddi endişelerini" dile getirdiğini söyledi ve ülkeyi kararını dikkatlice düşünmeye ve "Çin'in tuzağına düşmemeye" ve iki ülke arasındaki uzun vadeli dostluğu bozmaya çağırdı.

Son on yılda, 2007'de Kosta Rika, 2017’de Panama, 2018’de El Salvador ve 2021’de Nikaragua, Tayvan ile bağlarını kopardı ve Taipei'nin diplomatik müttefikleriyle yıllardır lobicilik yapan Pekin ile ilişkiler kurdu.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER