Çin merkezli Global Times’da yayınlanan haberde, ülkenin hızla yaşlanan nüfusuyla başa çıkmak için emeklilik yaşını kademeli olarak yükseltmeyi planlandığı kaydedildi.

Çin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilimleri Akademisi Başkanı Jin Weigang, "Emekliliğe yaklaşan insanlar emekliliği yalnızca birkaç ay ertelemek zorunda kalacak. Gençler birkaç yıl daha çalışmak zorunda kalabilir ama uzun bir adaptasyon ve geçiş dönemi yaşayacak. Reformun en önemli özelliği, insanların kendi durum ve koşullarına göre ne zaman emekli olacaklarını seçmelerine izin vermesi" dedi. 

Çin, erkekler için 60, beyaz yakalı kadınlar için 55 ve fabrikalarda çalışan kadınlar için 50 ile dünyanın en düşükleri arasında yer alan emeklilik yaşını uzun yıllardır değiştirmedi. Geçtiğimiz günlerde başbakanlık koltuğuna oturan Li Qiang, hükümetin söylemde ihtiyatlı bir politika ortaya koymak için titiz çalışmalar ve analizler yürüteceğini söyledi.

YAŞLI NÜFUS YARIM MİLYARA ÇIKACAK

Kısmen 1980'den 2015'e kadar çiftleri tek çocukla sınırlayan bir politika nedeniyle Çin'in 1,4 milyar nüfusu azalıp yaşlandıkça, emeklilik bütçeleri üzerindeki baskı artıyor ve politika yapıcıların durumu ele alması için daha fazla aciliyet yaratıyor.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, 60 yaş ve üstü insan grubunun 2035 yılına kadar 280 milyondan 400 milyonun üzerine çıkmasını bekliyor. Yaşam beklentisi ise, 1960'taki 44 yıldan 2021'de 78 yıla yükseldi. Şu anda, her emekli beş işçinin katkılarıyla destekleniyor. Oran, on yıl öncesine göre yarı yarıya ve 2030'da 4'e 1 ve 2050'de 2'ye 1 olma eğiliminde.

Uzmanlar, giderek artan sayıda emeklinin maaşlarını ödemek için azalan aktif işgücüne dayanan mevcut emeklilik sisteminin sürdürülemez olduğunu değişiklikler yapılması gerektiğini söylüyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER