Twitter'da dolaşan videolara göre, insanların çaresizlik düzeyini gösteren cesur bir eylemde, Şanghay'daki bir kalabalık, Komünist Partisi ve Xi Jinping'e karşı çağrısında bulundu. Çinliler genellikle misilleme korkusuyla partiyi ve liderlerini kamuoyu önünde eleştirmekten kaçınırlar. 

Eylemciler, "Komünist Parti defol! Xi Jinping defol!" diye slogan attılar. Diğer görüntülerde, insanlar “PCR testi yok, özgürlük istiyoruz!” sloganları attı ve ardından defalarca “Özgürlük! Özgürlük!" dedi. 

Cuma günü, Sincan bölgesinin bölgesel başkenti Urumçi'de Cuma günü bir gösteri patlak verdi ve bir gün önce bir konutta çıkan yangında en az 10 kişi öldü ve dokuz kişi yaralandı. Çinliler, insanların Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle kaçamadıkları için öldüklerini düşünüyor.

‘ESKİDEN KORKAKTIM…’

Çin’de kullanılan sosyal medya platformlarından Weibo'nun daha sonra silinen fotoğraf ve videolarına göre, Çin'in Nanjing şehrindeki bir üniversitede öğrenciler kampüs meydanında kağıtlar açarak Çin’in milli marşının “Köle olmayı reddedenler ayağa kalksın” sözlerini söyledi. Gençlerden biri kalabalığın alkışlarıyla şöyle dedi: "Eskiden korkaktım, ama bugün can verenler için sesimi çıkarmam gerekiyor!" 

‘HÜKÜMETİ ETKİLEMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

Sosyal bilimci olan Prof. Chung Kim-wah, yaygın olmasına rağmen, bu küçük ölçekli yerel protestoların merkezi hükümeti tehdit etme olasılığının düşük olduğunu söyleyerek “Xi karşıtı sloganların yayılıp yayılmayacağını gözlemlemek gerekiyor, ancak Xi, Covid-19 kısıtlamalarını uygulayanların yerel yönetimler olduğunu söyleyebileceği gibi, sorumluluğu yerel yetkililere kaydırabilir” dedi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER