Son günlerde Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'ın açıklamalarıyla gündeme oturan sığınmacılar sorunu tartışılmaya devam ediyor. MHP lideri Bahçeli de 'sığınmacıların misafir olduğunu ve misafirliğin kısasının makbul olduğunu' ifade etti.

Ankara Yıldırım Beyazıt  Üniversitesi Göç Politikaları uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Ali Zafer Sağıroğlu, Polemik TV'den Gazeteci Ali Kemal'in konuğu oldu. Son günlerde ülke gündemindeki ilk sırayı alan sığınmacılar konusunun konuşulduğu programda, mülteci sorununun hukuki bir boyutu olduğu ve geri göndermenin kolay olmadığına değinildi.

'SIĞINMACILARI GERİ GÖNDERMEK MÜMKÜN DEĞİL'

"Türkiye'nin de taraf olduğu 'Uluslararası Hukuk' normlarına göre sığınmacıları geri göndermek münkün değil. Cenevre Sözleşmesi'nde de bu açıkça belirtiliyor. Size haklı sebeplerle sığınan bir sığınmacıyı geri gönderemezsiniz. 6458 sayılı kanun ile de mültecileri geri göndermemiz iç hukuk kanallarında engelleniyor"

'4 MİLYON SURİYELİYE NEDEN BAKMAK ZORUNDAYIZ'

"4 milyon Suriyeliye bakıyoruz kısmı bir algı. Devletin kasasından çıkan bir bedel veya miktar yok. Sadece Kızılaykart ile verilen bir yardım var. Bu yardımdan da 350 bin mülteci yararlanmış. Bunun dışında nakit yardım alan hiç kimse yok. Bunu konuşmanın da bir anlamı yok aslında. Bırakın bu işi siyasiler konuşsun. Vatandaşın konuşmasını anlayamıyorum"