Covid-19 hastalarının burun dokularını inceleyen doktorlar, koku alma duyularında uzun vadeli sorunlar yaşayanların, hassas burun astarının içinde potansiyel olarak hayati duyusal sinir hücrelerini yok eden iltihaplanmaya neden olan bağışıklık hücrelerine sahip olduğunu buldu.

AYLARCA KOKU ALAMADIYSANIZ…

ABD’nin Kuzey Carolina eyaletindeki Duke Üniversitesi'nde nörobiyoloji alanında doçent olan Dr. Bradley Goldstein, burun zarından alınan dokunun "inflamatuar sinyaller üreten benzersiz bağışıklık hücreleri ve daha az koku alma sinir hücresi içerdiğini" söyledi. Alışılmadık bağışıklık tepkisi, yalnızca koku alma duyusu aylarca devam eden hastalarda görüldü.

BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR

Doktorlar, birçok corona virüs hastasının koku alma duyusunu kaybettiğini fark ettiğinden beri, virüsün burundaki duyu hücrelerine mi, beynin koku alma bilgilerini işleyen bölgelerine mi yoksa her ikisine birden mi zarar verdiği belirsizliğini koruyor.

‘YENİ TEDAVİLERDEN UMUTLUYUZ’

Science Translational Medicine yayınlanan çalışmanın araştırmacıları, bulguların Covid-19 sonrası koku kaybı için yeni tedavilerin önünü nasıl açabileceğini açıklıyor. Bir seçenek, vücudun kremler ve spreylerle kolayca ulaşılabilen bir kısmı olan burun astarındaki iltihaplanmaya neden olan bağışıklık hücrelerini lokal olarak bloke etmektir. Goldstein, "Bu bulgular bizi cesaretlendiriyor ve yeni tedavilerin ortaya çıkabileceğinden umutluyuz" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER