Yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in kendi adına çıkardı NFT nedeniyle ABD'de 1 milyar dolarlık bir tazminat davasıyla karşı karşıya. Bir grup davacının Ronaldo'ya toplu olarak açtığı davada, bu kişilerin futbolcuya inanarak zarara yol açan yatırımlar yaptığı savunuluyor ve 1 milyar dolardan daha yüksek tazminat talep ediliyor.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'tan flaş karar! Basın toplantısı düzenleyecek Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'tan flaş karar! Basın toplantısı düzenleyecek

Florida Bölge Mahkemesi'nde açılan davanın odağında, Binance'in 2022 yılında Ronaldo'nun isminin baş harflerine ve forma numarasına atıfla çıkardığı 'CR7' isimli, NFT'ler (Non Fungible Token - Değiştirilemez Token) yer alıyor. Ronaldo NFT'lerin tanıtımında, taraftarların bu sayede "yıllar boyunca ihtiyaç duydukları mali desteği elde edebileceklerini" söylüyordu. Ünlü futbolcu, olası yatırımcılara "NFT oyununu değiştireceğiz ve futbolu bir sonraki seviyeye taşıyacağız" diye sesleniyordu.

Ancak ilk piyasaya sürüldüğü Kasım 2022'de 77 dolarlık fiyat biçilen Ronaldo NFT'leri, bir sene sonra yaklaşık 1 dolara çakıldı. Dava dilekçesinde de, Ronaldo'nun yaptığı reklam sonrasında Binance aramalarının yüzde 500 arttığı, bu reklamın insanları Binance'in kendi kripto parası BNB gibi kayıtsız menkul kıymetlere yatırım yapmaya yönlendirdiği ve büyük zarara yol açtığı savunuldu; Ronaldo'nun reklamdan ne kadar para kazandığını yasal olarak açıklaması gerektiğine dikkat çekildi.

Söz konusu toplu dava, ABD Adalet Bakanlığı'nın Amerikan yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Binance'e 4.3 milyar dolarlık ceza kesmesinin ve şirketin kurucusu Changpeng Zhao'nun CEO görevini bırakmasının ardından geldi.