Mardin’de yeralan ve tarihi milattan önce 500’lü yıllara dayanan Dara Antik Kenti’ne, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "Karşılama Merkezi" adı altında betonarme bir yapı inşa edildi. 

TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası Mardin Şubesinin 6 milyon liralık inşaatın durdurulması çağrısına rağmen inşaat devam ediyor. Yapıya tepki gösteren Arkeolog Ahmet Avcı, "Hem görsel olarak hem de ilerleyen zamanlarda sit alanına zarar verecek bir yapıya sahip" dedi.

KURUMUŞ DERE YAPAĞINA İNŞA EDİLMİŞ

Tarihi kaya mezarların hemen yanı başında devam eden inşaatta bina bitmek üzereyken, topark ve bekleme alanı olarak kullanılacak kısmında parke taşı döşemesi yapılıyor. Aynı zamanda yapının bölgede kurumuş olan bir dere yatağına yapıldığı öğrenildi.

PREFABRİK OLARAK YAPILMASI PLANLANIYORDU

Dara Antik Kenti’nin kazılarında 2009 ile 2014 yılları arasında çalışan Arkeolog Ahmet Avcı, Dara Antik Kenti’nin, Doğu Roma döneminde İpekyolu ve Mezopotamya Ovası’nı Sasanilere karşı korumak için kurulan bir garnizon şehir olduğunu anlattı. Bakanlık eliyle yapımı devam eden binanın Dara’ya gelecek olan ziyaretçilerin ücretlendirilmesi için tasarlandığına dikkat çeken Avcı, “Bu proje aslında daha çok prefabrik bir bina olarak düşünülüyordu. Bu şekilde hangi akla hizmet inşa ettiler, gerçekten akıl alır gibi değil” diye tepki gösterdi.

'HEM TARİHE HEM DOĞAYA ZARAR'

İnşaata başlamadan önce kurumdan bilgi alınması gerektiğini söyleyen Avcı, “Görsel olarak da sit alanına zarar veren bir görüntüye sahip. Dünyanın neresine giderseniz gidin böyle bir manzara ile karşılaşamazsınız. Hem kendi tarihine hem de kendi doğasına bu kadar zarar veren başka bir ülke var mıdır bilemiyorum. Aslında daha sağlıklı bir çalışma yürütülebilirdi. Sit sınırları içinde olsa bile daha çok ahşap ya da prefabrik şekilde yapılabilirdi. Görüştüğüm yetkililer, çelik konstrüksiyonlar ile yapıldığını söyledi ama bildiğin betonarme bir yapı” şeklinde konuştu.

'SİT ALANI İÇİNDE YAPILMASI DOĞRU DEĞİL'

Gömü tarzı mezarların bulunmasına rağmen çalışmanın devam ettiğine dikkat çeken Avcı, “Arkeolojik bir çalışma yapılsa bile böyle bir binanın sit alanı içinde yapılması doğru değil” ifadelerini kullandı.

(MA)

Fotoğraf: MA