IŞİD'in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek HDP eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 17’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 20’nci tur duruşmasının ilki Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

Dava kapsamında Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan siyasetçiler duruşma salonunda bulunurken, Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eş Başkanı Gültan Kışanak SEGBİS ile davaya katıldı.

‘TÜRK MİLLETİ ADINA GÖZ YAŞARTICI KARARLAR VERİLİYOR’

Demirtaş, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü’yü hatırlatarak, “Ferhat Encü dün İstanbul’da kumpasçı Süleyman Soylu’nun görevlendirdiği polis tarafından tokat atılan, eski milletvekilimiz, Roboksi’de ailesi katledilen kişiden söz ediyoruz. İmamoğlu davasında verilen ceza kararı ile ilgili siyasi olduğundan kaynaklı iddaa olduğunu söyleyebiliriz. Ama bizim dosyamız iddia değil mahkumiyet kararımız var. Tarafsız, bağımsız yargı Türk milleti adına göz yaşartıcı kararlar veriyor” dedi. 

'MAHKEMELER BAĞIMSIZ YA...'

Demirtaş şöyle devam etti:

“Mahkemeler bağımsız ya; 6 yaşında çocuğa tecavüz eden kişiler için 2 yıl boyunca iddianame hazırlanmış ve gözaltı kararı dahi verilmemiş. Kamuoyundan tepki gelince gözaltına alınıyor. Neredeyse hepimiz örgüt üyeliğinden yargılanıyoruz. Üst sınırdan ceza verirseniz 9 yıl 10 ay verirsiniz. Bunun yatarı 6 yıl. Burada 6 yıldan fazla yatan arkadaşlarımız var. 67 yılla suçlanan kişi gözaltına dahi alınmamış. Mahkemelerin ne kadar siyasete bakarak karar verdiklerinin örneği. Kamuoyu baskısıyla duruşma günü değiştiren mahkeme gördünüz mü? Kamuoyunda tepki gelince heyet kendiliğinden toplanıp kendi ara kararından rücu etti. İmamoğlu’na siyasi yasak getirilecek şekilde mahkumiyet verdi, aynı yargı, benim şikayetçi olduğum eski AK Partili milletvekili bin lira para cezası verildi. Kendisi ve avukatı duruşmada bile bu kelimeyi kullanmadı. Niye bizimle ilgili hakarete bulunmuş.”

‘BU TRAJEDİYE SON VERECEĞİZ, SEÇİME BEŞ AY KALDI’

“Türkiye’de belli başlı mahkemeler AK Parti’nin seçim komisyonu gibi çalışıyor. Heyetiniz ve savcınız bunu yapıyor. Seçim kazandırma faaliyeti yürütüyor” ifadelerini kullanan Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Söz konusu olan dik duran muhalefet, Kürtler, kadınlar olunca gösterilen muamele budur. Ya tokat atılıyor ya sokakta katlediliyor. Bu trajediye son vereceğiz. Seçime beş ay kaldı. Seçim sonuçlarına göre nasıl bir adalet müessesi oluşması gerekiyorsa onun da mücadelesini şimdiden veriyoruz. Herkesin gözünün içine baka baka AK Partili MHP’li olduğunu söyleyen şahıslar gelip hakim savcılık. Kürsüsüne oturup başka bir siyasi partinin temsilcisini yargılayabiliyor. Ya da cemaatten çıkan şahıslar polis olup sokakta karşısına çıkan her Kürt’ü düşman olarak görüp tokat atıyor, kadınları saçlarından tutup işkence ile gözaltına alıyor. Bunun adına da devlet deniyor.“

‘CANIMI ORTAYA KOYACAĞIM BU HALKIN İRADESİNİ EZDİRMEYECEĞİM’

Demirtaş, mahkemenin tutumuna tepki göstererek, “Üç HDP yöneticisi AK Partili yöneticileri yargılayabilir mi? Çok absürt olur. Düşünün Garo Paylan, Saruhan Oluç, Meral Danış Beştaş, cübbe giymiş ve AK Parti yöneticilerini yargılıyor. Ne kadar absürt olur. Burada kendimizi kandırmayalım” dedi ve şöyle devam etti:

“Biz bunu kabul etmiyoruz, teşhir ediyoruz. Siz taraflısınız. İktidardan beklentiniz ve ideolojik bağınız var. Bunları sizi küçük düşürmek için söylemiyorum, AİHM kararına dayanarak bunları söylüyoruz. Siz elinizdeki hangi karara dayanarak suçlu muamelesi yapıyorsunuz? Hangi karar var bize terörist muamelesi yapıyorsunuz? Bizim elimizde iki tane kapı gibi karar var. Siz bizi neyle yargılıyorsunuz? Mahkeme kararını tanımayan bir heyet bizi hangi sıfatla yargılıyor? Siz bu kararları uygulamadığınız müddetçe tarafsızlık iddianız fostur. Bu kadar haksızlık yapacaksınız, cübbe giyip hakim taklidi yapacaksınız? Kabul etmiyoruz. Bu dosyadan çekilmelisiniz. Sizi reddediyoruz. Sizi açıkça belirttiğim gerekçelerle reddediyorum. Bizimle ilgili yargılama yapamazsınız. Savcı da yapamaz. Savcının reddi yok ama, onuru var. Çekilmeli. Cumhurbaşkanı avukatlığı yaptığını size geçen duruşmada söyledim. Bizim ömrümüz burada bitebilir boyun eğmeyeceğiz. Bize bunları yapanların hesabını çatır çatır soracağız. Biz halkımızın iradesini temsil ediyoruz. Milleti temsil edene tokat atanı da yargılayanları da hesap soracağız. Canımı ortaya koyacağım yine halkın iradesini ezdirmeyeceğim. Bu iktidar bu seçimde sandığa gömülecek. Ağzıyla kuş sürüsü tutsa sandığa gömülecek."

DEMİRTAŞ’IN KONUŞMASINI KESTİ

Demirtaş’ın konuşması devam ettiği sırada mahkeme başkanı “Siyaset yapma” diyerek Demirtaş’ın konuşmasını bitirmesini istedi. Demirtaş, “Ömrümüzün altı yılını direnerek verdik. Bu zulmü içimize sindirmeyeceğiz. Bizi hücrelere…” ifadelerini kullandığı sırada mahkeme başkanı SEGBİS’in sesini kapattırdı ve Demirtaş beyanlarına devam edemedi.

Bu duruma itiraz eden Sebahat Tuncel’e de “uyarı” yapıldı.

Mahkeme heyeti Demirtaş’ın ret talebini değerlendirdi. Mahkeme başkanı Demirtaş’ın, “duruşmayı uzatmak için mahkemeyi ret ettiğini” belirterek bu talepi reddetti.(DUVAR)